Ramadan: bezinning & actie

Ramadan een tijd van bezinning, een tijd van solidariteit, een tijd van actie. Plant een Olijfboom helpt je deze Ramadan in actie te komen, en het is nog leuk ook! Wij hebben een stappenplan voor je gemaakt waarmee je in je eigen kring een mooi samenkomen kunt creëren en concreet bezig kunt zijn met het onderdrukte Palestijnse volk. Het zal een moment van bezinning zijn, maar ook een moment van actie. Wordt jouw huiskamer de plaats voor samenkomen en concrete steun voor de Palestijnen deze Ramadan?

Stappenplan

Stap 1 Kies een datum en tijd

Wil je de avond combineren met een iftar, of organiseer je een ochtend of middagprogramma?

Stap 2 nodig vrienden, familie en collega’s uit.

Wij hebben een voorbeeld tekst voorbereid. Je kunt het bestandje hier downloaden en aanpassen naar wat je gaat organiseren.

Stap 3 Vraag materiaal aan

Mail [email protected] voor een folderpakket en laat weten wat je plannen zijn (niet verplicht, maar vinden we leuk!). Probeer minimaal twee weken van tevoren een aanvraag te doen zodat je de folders zeker op tijd in huis hebt.

Stap 4 bereid je event voor

Kies een film (als je een film wilt kijken). We hebben een selactie gemaakt van korte en langere films, in verschillende talen, met en zonder ondertiteling.

Hoe ga je de film bekijken? Zorg ervoor dat het technisch allemaal werkt en dat iedereen het beeld goed kan zien en het geluid goed kan horen. Test dit van tevoren.

Als je een iftar organiseert zorg dan voor voldoende eten en drinken, en als je dadels koopt probeer dan Palestijnse dadels te kopen. Lees hier meer over dadels.

Wil je nog iets extra’s organiseren om extra geld in te zamelen? Denk bijvoorbeeld aan de verkoop van zoetigheden die ’s avonds tijdens een iftar gegeten kunnen worden. Of de verkoop van zelfgemaakte of leuke spulletjes die je goedkoop inkoopt en wat duurder verkoopt. Je kunt ook een spel doen, bingo met een klein prijsje bijvoorbeeld en de loten ervoor verkopen.

Stap 5 zet alles klaar

Zorg op de dag zelf voor voldoende stoelen en leg op iedere stoel vast een folder van Plant een Olijfboom klaar.

Stap 6 het event!

Start het programma. De programma-onderdelen hebben we hieronder vast voorbereid. Je kunt de indeling natuurlijk helemaal aanpassen naar je eigen smaak.

Programma

Welkom

Heet iedereen welkom. Vertel waarom je deze dag hebt georganiseerd. Vraag mensen wat ze al weten over Palestina.

Hadith

Lees een Hadith. Deze Hadith’s gaan over het planten van olijfbomen.

De heilige Profeet Sallalahu 'alaihi wasalam zei: Als een moslim een boom plant, wordt alles wat ervan gegeten wordt tot zijn liefdadigheid gerekend. Wat ervan gestolen wordt, is liefdadigheid en wat er van onttrokken wordt, is liefdadigheid." (Moslim)

"En Hij doet daarmede koren voor u groeien, de olijf, de dadelpalm, de druiven en allerlei andere vruchten. Daarin is voorzeker een teken voor een volk dat nadenkt. (Koran 16 : Ayah 11)"

"Eet (olijf)olie en smeer (jullie haar en huid) ermee in, want het komt van een gezegende boom." (Tirmidhi (1775) en sahieh Sheikh Al-Albaanie)

De Profeet Sallalahu 'alaihi wasalam heeft gezegd: 'Elke moslim die planten kweekt of grond verbouwt, waarvan een vogel, een dier of een mens eet, wordt beschouwd als iemand die een aalmoes heeft gegeven dan wordt dat als een aalmoes beschouwt tot de dag van de opstanding''

'Als het laatste uur aanbreekt, terwijl je een jong boompje naar de gaarde draagt om het te planten, ga dan door en plant het.' – Profeet Mohammed (vzmh)

Film

Bekijk de film.
Bespreek de film na. Vraag mensen wat ze opviel, wat maakte het meeste indruk? Wat voor gevoelens kregen mensen?

Plant een Olijfboom

Vertel iets over Plant een Olijfboom.
Download hier algemene informatie om voor te lezen.

Vertel het verhaal van een Palestijnse boer. Je kunt ook foto’s laten zien via deze pagina. Het verhaal kun je hier downloaden en uitprinten om voor te lezen.

Extra activiteit

Doe eventueel een extra activiteit: verkoop van spulletjes, een spel, gezellig kletsen, iftar.

Actie voor Palestina

Geef mensen de mogelijkheid om olijfbomen te sponsoren of een donatie te doen. Als je geld inzamelt kun je daarmee zelf bomen sponsoren. Of je kunt mensen bomen laten aanplanten in hun eigen naam of als cadeau voor iemand anders (ook leuk voor Eid al-Fitr).

Je kunt mensen direct via de website van Plant een Olijfboom laten sponsoren. Dat kan via de mobiele telefoon of op jouw computer/laptop. Ze kunnen ook jou het geld cash geven en dat jij dan ter plekke de bankbetaling voldoet mochten ze niet ter plekke kunnen internet-bankieren. Of je kunt ze een briefje laten invullen en jou betalen, en dan geef je de gegevens naderhand door aan Plant een Olijfboom. Zorg er wel voor dat je alle gegevens vraagt die op het online formulier worden gevraagd.

Het planten van een boom is een gift (sadaqa yariya = een blijvende gift/aalmoes die meegaat naar je graf en daar wordt je in het hiernamaals voor beloond). Iedereen en alles wat er van eet is een hasana en een sadaqa*.
— een zuster van de Blauwe Moskee

*Hasana = zegening en sadaqa = aalmoes

Meer?

Jongerenreis

Jongerenreis

Misschien hebben jullie na deze middag behoefte aan meer. Je kunt iets leren over het leven van de Palestijnen door het kijken van films en het bijwonen van lezingen, maar de meeste mensen die terugkomen van onze reizen zeggen “ik dacht dat ik iets wist van de situatie, maar ik heb zoveel nieuws geleerd door daar te zijn, wat ik thuis nooit had kunnen leren”. Daarnaast is het ook een hele mooie mogelijkheid om Majid Al-Aqsa te bezoeken. Zoals een teruggekomen reiziger beschreef “dat is alles waard!”.

Op deze pagina vind je meer informatie over de reizen!

Einde

Bedank iedereen.

Wij vinden het heel leuk om te horen over jouw ervaringen! Als je wilt kunnen we zelfs een verslagje van jouw event op onze website zetten of een foto delen. Zo kunnen anderen delen in de vreugde en aangestoken worden om ook in actie te komen. Zo vergroot je je impact. Mail ons dan een verslagje en wat foto’s!