Hijmen peace.jpg

Ter nagedachtenis aan Hijmen hopen we een ‘Hijmen Kreuger boomgaard’ met gesponsorde olijfbomen aan te laten planten in Palestina. Help jij mee?

Deze wordt dan in de komende maanden geplant, het huidige plantseizoen duurt nog t/m maart. Bij het veld met olijfbomen wordt een plaquette geplaatst ter nagedachtenis aan Hijmen. Voor mensen die ooit naar Palestina reizen is de boomgaard te bezoeken.

Lees hieronder wat Hijmen’s betrokkenheid was bij Plant een Olijfboom, korte gedachten van Hijmen zelf over de situatie van de Palestijnen en over olijfbomen die hij zelf heeft aangeplant.

 
 

Ja, ik help mee een ‘Hijmen Kreuger boomgaard’ te planten, ter nagedachtenis aan Hijmen en om een Palestijnse boerenfamilie te steunen.

 
 

Hijmen en Plant een Olijfboom

Hijmen hielp Esther af en toe met haar werk voor Plant een Olijfboom, het checken van teksten en helpen tijdens events. Dat deed hij omdat hij een hekel had aan Netanyahu en het mooi vond om mee te doen in de strijd voor rechtvaardigheid voor de Palestijnen. Hij heeft ook verschillende olijfbomen aan laten planten, onder de namen Himon Kruger, Human Krijger, Heimann Kruger en Hijmen Kreuger (des Hijmens).

Plaquettes van Hijmen’s olijfbomen

Hijmen Kreuger (middelste rij, een-na-laatste)

Heimann Kruger (linker kolom, vierde van boven)

Human Kryger (middelste rij, vijfde van boven)

Himon Kruger (middelste rij, iets onder het midden)

 

Boeren die gesteund zijn met de olijfbomen die Hijmen heeft geplant

Heimann Kruger farmer.png
Human Kryger farmer.png
 

Foto’s van de velden waar Hijmens bomen op staan

De jonge bomen zijn net geplant en de witte hulzen beschermen de jonge boompjes tegen weer, wind en hongerige geiten.

Himon Kruger field 3.jpg
Himon Kruger field 2.jpg
 

Hijmen en Palestina

Hijmen ging een discussie over Israël en Palestina niet uit de weg. Hij genoot er eigenlijk wel van. Regelmatig belandde hij op social media in discussies. Ook onder vrienden kwam dit onderwerp wel eens aan de orde.

 
Haio Meijer.png

Bekijk de video

 

Hijmen over een programma op Al Jazeera over vrijwillige soldaten in Israël:

 
 
 

Meer weten?

Olijfbomen steunen de Palestijnse boeren in de strijd om hun land. De daad van het gecultiveerd houden van land beperkt een Israëlische wet die zegt dat ongecultiveerd land na drie jaar geconfiscqueerd kan worden als staatsland. Olijfbomen aanplanten is dus een directe daad van geweldloos verzet. Daarnaast houdt het de hoop levend voor de boeren en is iedere gesponsorde boom een teken van internationale solidariteit. Lees meer over het belang van het aanplanten van olijfbomen voor de Palestijnen.

 

Hijmen & Esther & Hazem & Mark

Hijmen was nog nooit in Palestina geweest. Maar hield wel van bomen en van rechtvaardigheid. En had natuurlijk een directe link met het boerenleven. Daarnaast trok hij zich het lot van de Palestijnen aan.

Pijnlijk verlies

Hijmen was een onderdeel van onze familie. Kerst, Sinterklaas, verjaardagen, maar ook helpen met administratie, klussen, ideeën uitwisselen, meegaan naar de dokter, contact met elkaars familie, gebeurde over en weer. Wij zullen niet alleen een vriend moeten missen, wij raken een geliefd zelfverkozen ‘familielid’ kwijt. Dat Hijmen en ik voelde als broer en zus spraken we zelfs uit, en met Hazem had Hijmen eenzelfde bijzondere klik. Hun vriendschap groeide uit tot iets heel waardevols en bijzonders. Mark was op onze spelletjesavonden en alle feesten er ook bij. Hijmen en Mark schaakten de laatste maanden online. Wij zijn vreselijk verdrietig, maar ook ontzettend dankbaar voor de tijd die we wel met Hijmen hebben gehad.

Lieve Hijmen, je blijft in ons leven, rust in vrede!

Gedenken

We willen Hijmen graag gedenken met de ‘Hijmen Kreuger boomgaard’, die we ook ooit hopen te bezoeken. We hopen dat veel anderen dit ook een mooi idee vinden en meedoen, en misschien kunnen we wel een keer met een hele groep naar Palestina om daar de boomgaard te zien, te ontdekken, te filosoferen, te dansen en over Hijmen te praten!

Esther, Hazem & Mark

 
Mark, Hazem en Hijmen

Mark, Hazem en Hijmen

 
 
 
 
De Boom.jpg
 
 
 
 
Dag Hijmen…

Dag Hijmen…