Sinds 2001 zijn er ongeveer één miljoen Palestijnse olijfbomen verloren gegaan. De vernielingen gaan tot op de dag van vandaag door. De gevolgen zijn ernstig omdat veel Palestijnse boeren en hun gezinnen van de opbrengsten van olijfbomen afhankelijk zijn.

Olijfbomen worden gekapt voor de bouw van de muur, uitbreiding van nederzettingen en aanleg van snelwegen die deze nederzettingen met elkaar en met Israël verbinden. Daarnaast worden bufferzones gecreëerd langs de muur, de nederzettingen en de snelwegen of wordt land tot een gesloten militaire zone verklaard voor militair gebruik.

Dit Israëlische beleid is een schending van internationaal recht, en wordt door de internationale gemeenschap ondubbelzinnig en consequent veroordeeld als illegaal.

Plant een Olijfboom plant olijfbomen aan in gebieden waar boeren hun land dreigen te verliezen door confiscatie door de staat Israël.

 

Staatsland en een oude Ottomaanse wet

In de tijd van het Ottomaanse Rijk wilde de Sultan zoveel mogelijk belasting innen. Van land waar geen gewassen groeiden en niet geoogst werd, kreeg hij geen inkomsten. Daarom vaardigde hij halverwege de 19e eeuw een wet uit. Deze wet bepaalt dat land dat niet wordt gecultiveerd voor een periode van drie tot zeven jaar tot Staatsland zal worden verklaard. Leeg land werd zo Staatsland voor het Ottomaanse Rijk.

Sinds de jaren ’70 gebruikt het Israëlische regime deze oude Ottomaanse wet om het land van de Palestijnse boeren op de Westelijke Jordaanoever zogenaamd ‘legaal’ te kunnen confisqueren. Nadat het Palestijnse land tot Staatsland is verklaard, kunnen Palestijnse families of gemeenschappen dit land niet meer gebruiken en wordt het exclusief door Israël gebruikt, meestal door Joodse kolonisten en het Israëlische leger.

 

Olijfbomen aanplanten

DSCF4153-Edit.jpg

Door de aanplant van olijfbomen op privé land van Palestijnse landeigenaren, helpt Plant een Olijfboom bekendheid te geven aan de plannen van landconfiscaties door de Israëlische autoriteiten. De landconfiscaties kunnen niet langer in stilte plaatsvinden. Gezien alle beperkingen die een Palestijnse boer heeft om zijn land te kunnen cultiveren, is aanplant van olijfbomen daarnaast de meest effectieve manier om land te beschermen tegen confiscatie.

Lees meer over verdere procedures waarmee Israël land van Palestijnse boeren confisqueert, en hoe Plant een Olijfboom boeren ondersteunt om confiscatie te voorkomen.