Jongerenreis: Journey for Justice (data ntb 2019)

Deze reis wordt georganiseerd en uitgevoerd door onze Palestijnse partners van de Joint Advocacy Initiative van de YMCA en YWCA in Palestina en de Alternative Tourism Group.

Journey for Justice is een programma speciaal voor jongeren. De officiele leeftijdsgrens is van 17 tot en met 25 jaar. Maar ook mensen tot en met 30 jaar kunnen zich aanmelden.

Tijdens Journey for Justice ontmoeten jongeren uit de hele wereld Palestijnse jongeren en elkaar. Je reist door de Westelijke Jordaanoever en ziet de effecten van de Israelische bezetting op het dagelijks leven van Palestijnen. Je bezoekt verschillende plaatsen zoals Bethlehem, Jeruzalem, Jericho, Hebron, Ramallah en Bil'in/Nabi Saleh. Je helpt boeren op het land. Je bezoekt een universiteit en krijgt presentaties van organisaties die zich bezig houden met Palestijnse vluchtelingen, gevangenen en de politieke situatie in de bezette gebieden. Zie onderaan het voorlopige programma.

Je verblijft in het dorp Beit Sahour, een christelijk dorp dat grenst aan Bethlehem. In Beit Sahour en Bethlehem zijn verschillende cafés en restaurants om ook gezellige avonden door te kunnen brengen.

Het is een internationaal gezelschap, de voertaal is Engels.

Deelnemen aan het programma kost 750 dollar (USD). Dit is inclusief vervoer van en naar het vliegveld, overnachtingen in een hostel, drie maaltijden per dag, tours, vervoer en begeleiding. Dit is exclusief het vliegticket.

Voor vragen of aanmelden neem je per email contact op via [email protected] of via het contactformulier.

Voorbeeld programma van 2018

Zaterdag 30 juni: Aankomstdag

Zondag 1 juli: Inleiding YMCA, YWCA en JAI. Tour in en rondom Bethlehem: bezoek aan de Geboortekerk en de markt in Bethlehem. We gaan naar de muur en de nederzettingen rondom Bethlehem evenals in beslag genomen grond. Je ontmoet daarbij Palestijnse boeren.

Maandag 2 juli: Jeruzalem. Rondleiding door de oude stad van Jeruzalem (al-Aqsamoskee, Grafkerk). Lunch bij het YMCA/YWCA hoofdkantoor en ontmoeting met de medewerkers. Rondleiding met ICAHD /AIC. In de avond wordt een film vertoond.

Dinsdag 3 juli: Jericho: Bezoek aan de Doopplaats en de Jordaan (rivier), YWCA center in Jericho (presentatie over het werk en activiteiten, ontmoeting met cliënten, lunch), bewandel de Berg der Verzoeking en bezoek het klooster, Boom van Zacheüs, Tell es-Sultan en de 10.000 jaar oude stad van Jericho. Vrije tijd in het centrum van Jericho.

Woensdag 4 juli: Ontmoet studenten van de Bethlehem Universiteit. Vrije tijd in Bethlehem. Presentaties over de BDS-campagne, Kairos Palestina Initiative, Betrokkenheid bij de Olive Tree Campaign - bespreken van toekomstige advocacy plannen en follow-up.

Donderdag 5 juli: Vroeg in de ochtend naar het Bethlehem-Jeruzalem checkpoint met EAPPI. Rondleiding door de oude stad van Hebron: Presentatie over de situatie door TIPH, gevolgd door een rondleiding met het Hebron Rehabilitatie Comité (HRC). Je ziet de nederzettingen in de stad - verdeelde gebieden - gesloten straten, en de Ibrahimi moskee. Lunch in de oude stad. Bezoek aan de glas- en Palestijnse sjaal fabrieken.

Vrijdag 6 juli: In de ochtend help je boeren op hun land. In de middag een presentatie over Palestijnse vluchtelingen en het recht op terugkeer door Badil centrum voor vluchtelingen. Ontmoet vluchtelingen en een rondleiding in een vluchtelingenkamp. Folklore Culturele avond bij YMCA.

Zaterdag 7 juli: Ramallah: Bezoek en ontmoet medewerkers en studenten van het YWCA vocational Traning Centre. Presentatie door Addameer over Palestijnse gevangenen in Israëlische gevangenissen. Bezoek aan Nabi Saleh of Bil'in (volksverzet). Bezoek het graf van Arafat. Vrije tijd in Ramallah. Afscheidsdiner.

Zondag 8 juli: Vertrekdag

Let op! Het programma kan door omstandigheden iets worden aangepast.

 

Vul het formulier in als je interesse in de reis hebt of voor vragen, dan nemen we contact met je op.

In verband met de locatie van de voorbereidende reisbijeenkomst. Woont iedereen in Amsterdam dan plannen we het niet in Utrecht.