Jongerenreis: Journey for Justice (4-12 april 2020)

Deze reis wordt georganiseerd en uitgevoerd door onze Palestijnse partners van de Joint Advocacy Initiative van de YMCA en YWCA in Palestina en de Alternative Tourism Group.

Journey for Justice is een programma speciaal voor jongeren. De officiele leeftijdsgrens is van 17 tot en met 25 jaar. Maar ook mensen die ietsje ouder zijn kunnen zich aanmelden.

Tijdens Journey for Justice ontmoeten jongeren uit de hele wereld Palestijnse jongeren en elkaar. Je reist door de Westelijke Jordaanoever en ziet de effecten van de Israëlische bezetting op het dagelijks leven van Palestijnen. Je bezoekt verschillende plaatsen zoals Bethlehem, Jeruzalem, Jericho, Hebron, Ramallah en Nabi Saleh. Je helpt boeren op het land. Je bezoekt een universiteit en krijgt presentaties van organisaties die zich bezig houden met Palestijnse vluchtelingen, gevangenen en de politieke situatie in de bezette gebieden. Zie onderaan het voorlopige programma.

Je verblijft in een hostel in Beit Sahour, een dorpje bij Bethlehem. In Beit Sahour en Bethlehem zijn verschillende cafés en restaurants om ook gezellige avonden door te kunnen brengen.

Het is een internationale groep, de voertaal is Engels.

Deelnemen aan het programma kost 750 dollar (USD). Dit is inclusief overnachtingen in een hostel, drie maaltijden per dag, tours, vervoer en begeleiding. Dit is exclusief het vliegticket en vervoer van en naar het vliegveld.

Alle reizen op de website van Plant een Olijfboom worden door Palestijnse partners ter plaatse georganiseerd. Zo ondersteun je de lokale economie extra en word je begeleid door mensen die persoonlijk ‘het Palestijnse leven’ leven. Plant een Olijfboom ondersteunt je vanuit Nederland om je, samen met mede-reizigers, voor te bereiden op de reis. En je na terugkomst handvaten te geven iets met je ervaringen te doen.

Voor vragen of aanmelden neem je per email contact op via [email protected] of via het contactformulier.

Voorbeeld programma 2019

Zaterdag: Aankomstdag

Zondag: Inleiding YMCA, YWCA, JAI en internationale Olijfbooomcampagne. Tour in en rondom Bethlehem: bezoek aan de Geboortekerk en de markt in Bethlehem.

JFJ 2013 4.png

Maandag: Lezing Kairos Palestina document (noodkreet van christelijke Palestijnen om rechtvaardigheid en beëindiging van de bezetting). Je ontmoet studenten van de Bethlehem Universiteit. In de middag bezoek je de muur en de nederzettingen rondom Bethlehem evenals in beslag genomen grond.

Dinsdag: Ramallah: presentatie over de BDS campagne door het Nationaal Comité. Bezoek aan het graf van Arafat. Vrije tijd in Ramallah. Bezoek aan Nabi Saleh (volksverzet en waar Ahed Tamimi en haar familie wonen), daar wordt geluncht. In de avond wordt een film vertoond.

Woensdag: Vroeg in de ochtend naar het Bethlehem-Jeruzalem checkpoint, je loopt dan mee naar de andere kant. Rondleiding door de oude stad van Jeruzalem (al-Aqsamoskee, Koepelmoskee, Grafkerk). Rondleiding met ICAHD /AIC.

Donderdag: Presentatie over de situatie door TIPH (Tijdelijke Internationale Aanwezigheid Hebron), gevolgd door een rondleiding door de oude stad van Hebron. Je ziet de nederzettingen in de stad - verdeelde gebieden - gesloten straten, en de Ibrahimi moskee. Lunch in de oude stad. Bezoek aan de glas- en Palestijnse sjaal (keffiyeh) fabrieken.

JFJ 2013 2.png

Vrijdag: In de ochtend help je boeren op hun land. In de middag een presentatie over Palestijnse vluchtelingen en het recht op terugkeer door Badil centrum voor vluchtelingen. Ontmoet vluchtelingen en een rondleiding in een vluchtelingenkamp. Folklore Culturele uitvoering.

Zaterdag: Jericho: Bezoek aan de Doopplaats en de Jordaan (rivier), YWCA center in Jericho (presentatie over het werk en activiteiten, ontmoeting met cliënten, lunch), bewandel de Berg der Verzoeking en bezoek het klooster, Boom van Zacheüs, Tell es-Sultan en de 10.000 jaar oude stad van Jericho. Vrije tijd in het centrum van Jericho. Afscheidsdiner.

Zondag: Vertrekdag

Let op! Het programma kan door omstandigheden iets worden aangepast.

 

meer weten?!

Vul het formulier in als je interesse in de reis hebt of voor vragen, dan nemen we contact met je op.

In verband met de locatie van de voorbereidende reisbijeenkomst. Woont iedereen in Amsterdam dan plannen we het niet in Utrecht.