Olijfplukreis (19 - 28 oktober 2019)

Deze reis wordt georganiseerd en uitgevoerd door onze Palestijnse partners van de Joint Advocacy Initiative van de YMCA en YWCA in Palestina en de Alternative Tourism Group.

Tijdens de Plukreis ben je als vrijwilliger en waarnemer een aantal ochtenden op het land van Palestijnse boeren om samen met hen olijven te oogsten. Verder maak je verschillende excursies naar o.a. Bethlehem, Jeruzalem en Hebron en bezoek je organisaties die zich bezighouden met Palestijnse vluchtelingen en de politieke situatie in de bezette gebieden.

Je verblijft in het dorp Beit Sahour, een dorpje bij Bethlehem. Je kunt zelf kiezen of je in een hotel of bij een Palestijns gastgezin wilt verblijven. In Beit Sahour en Bethlehem zijn verschillende cafés en restaurants om ook gezellige avonden door te kunnen brengen.

Het is een internationaal gezelschap, de voertaal is Engels.

Jeruzalem

Jeruzalem

Deelnemen aan het programma kost 750 dollar (USD). Dit is inclusief overnachtingen (op basis van twee personen per kamer), drie maaltijden per dag, vervoer en begeleiding. Dit is exclusief het vliegticket, we kunnen wel ondersteunen/adviseren bij het boeken van de tickets.

Alle reizen op de website van Plant een Olijfboom worden door Palestijnse partners ter plaatse georganiseerd. Zo ondersteun je de lokale economie extra en word je begeleid door mensen die persoonlijk ‘het Palestijnse leven’ leven. Plant een Olijfboom ondersteunt je vanuit Nederland om je, samen met mede-reizigers, voor te bereiden op de reis. En je na terugkomst handvaten te geven iets met je ervaringen te doen.

Voor vragen, aanmelden of als je een uitnodiging wilt ontvangen voor een informatiebijeenkomst, neem je per e-mail contact op via [email protected] of via onderstaand contactformulier.

 

PROGRAMMA

Zaterdag: Aankomstdag, met welkomstbijeenkomst en programma-inleiding

Zondag: Halve dag olijven plukken bij een Palestijnse boer/boerin. Na de lunch maken we een politieke tour in en rondom Bethlehem en bezoeken we een vluchtelingenkamp.

DSCF2885 Glasfabriek Hebron.JPG

Maandag: Bezoek aan het Palestijns Natuurhistorisch Museum met Drs. Mazin Qumsieh. Gevolgd door een rondleiding door de oude stad van Hebron. Je ziet de nederzettingen in de stad - verdeelde gebieden - gesloten straten, en de Ibrahimi moskee. Bezoek aan een Palestijnse glasfabriek. Vrije tijd.

Dinsdag: In de ochtend help je boeren op hun land. In de middag een presentatie over Palestijnse vluchtelingen en het recht op terugkeer door Badil centrum voor vluchtelingen.

Woensdag: Vrij in te vullen dag.

Bij de olijfpers

Bij de olijfpers

Donderdag: Halve dag olijven plukken in het veld, lunch aansluitend. Geo-politieke presentatie over de Apartheidsmuur en landconfiscaties door het Coördinatiebureau voor Humanitaire Zaken (OCHA) van de Verenigde Naties. Daarna bezoek aan een olijfpers.

Vrijdag: Hele dag olijven plukken.

Zaterdag: Rondleiding door de oude stad van Jeruzalem. Lunch, gevolgd door een tour met een Israëlische activist langs nederzettingen rondom Jeruzalem.

Zondag: Halve dag olijven plukken en lunch. Bespreken van toekomstige advocacy plannen en follow-up. Evaluatiebijeenkomst, gevolgd door een avond met muziek en dans.

Maandag: Vertrekdag

Let op! Het programma kan door omstandigheden iets worden aangepast.

 

Meer weten?!

Vul het formulier in als je interesse in de reis hebt of voor vragen, dan nemen we contact met je op.

In verband met de locatie van de voorbereidende reisbijeenkomst. Woont iedereen in Amsterdam dan plannen we het niet in Utrecht.
Soms komen onze reacties in de spamfolder terecht. Als we na een tijdje niets van je gehoord hebben nemen we telefonisch contact op.