Erover blijven praten en schrijven

winkel.jpg

Boekpresentatie met Anna Krijger in Culemborg.

We moeten erover blijven praten en schrijven. Dat was heel kort de boodschap van Anna Krijger, journalist en schrijver van het boek ‘Hipsters, baarden, martelaren. Ontmoetingen in Israël en Palestina’. In dit boek portretteert ze heel verschillende Israëli’s en Palestijnen die vertellen over hun ervaringen en opvattingen. De portretten worden afgewisseld met achtergrondinformatie, historie en persoonlijke ervaringen. Vrijdagavond 20 april was Anna Krijger, op uitnodiging van de Culemborgse werkgroep Plant een Olijfboom, te gast in boekhandel Tomey op de Markt van Culemborg.

Taal als mijnenveld

Tijdens het interview vertelde Anna dat ze van 2014 tot 2017 in Israël en Palestina heeft gewoond en gewerkt. Helaas werd eind 2017 haar perskaart niet meer verlengd anders was ze graag deze dagen naar Gaza gegaan om verslag te doen van de gebeurtenissen daar. Haar artikelen bevatten echter passages die de Israëlische veiligheidsdienst niet welgevallig waren. ‘De taal is een mijnenveld’, aldus Anna, dat geldt voor alle informatie over het conflict tussen Israël en de Palestijnen en dus ook voor elk artikel dat erover wordt geschreven. Desondanks moet er aandacht blijven voor de ongelijke verhouding tussen de twee partijen en de grote gevolgen die het voortduren van dit conflict heeft voor het dagelijkse leven van de mensen daar.

Zware lot van vrouwen

Ook vertelde Anna over de verschillende vrouwen die ze heeft ontmoet en het privilege om als journalist en buitenlander, zonder het met iedereen eens te zijn, zich oprecht in hun verhaal te kunnen verdiepen. Ze haalt de Palestijnse feminist Nadia Harhasj aan die schrijft over het zware lot van Palestijnse vrouwen die lijden onder de Israëlische bezetting en het Palestijnse patriarchaat, twee factoren die elkaar versterken.

Verschillende interpretaties

Verder blijkt uit de portretten van Shir en Eytan, twee Israëlische jongemannen, beiden activist, dat verschillende interpretaties van de Joodse geschiedenis tot een heel andere instelling leiden. Shir vindt dat de Holocaust iedereen had kunnen overkomen en dat alle onrecht en schending van mensenrechten moet worden bestreden. Hij komt daarom op voor de Palestijnen. Eytan vindt juist dat de Holocaust een exclusief Joods leed is en dat de Israëli's daarom nu boven de wet staan en alles mogen doen om zichzelf te beschermen.

Rol van de media

De stoelen in de boekhandel zijn mooi gevuld en na afloop van het interview kunnen de aanwezigen vragen stellen. Er wordt gevraagd naar de rol van de media en hoe je als geïnteresseerde burger meer informatie kunt krijgen dan de Nederlandse media je meestal te bieden hebben. Derk Walters, de partner van Anna en journalist bij NRC, noemt twee alternatieve bronnen Al-monitor en 972 magazine.

auteur.JPG

Na het gesprek en de vragen signeert Anna haar boek en beantwoordt ze persoonlijke vragen. De werkgroep kijkt terug op een interessante avond met veel ruimte voor uitwisseling van informatie en ervaringen.

Deze boekpresentatie kan ook op andere plaatsen worden gehouden. In overleg in aanwezigheid van de schrijfster en/of de interviewster Marianne Dagevos.