Oogsten, stelen, planten

Het oogstseizoen is in volle gang. Van oudsher is dit een periode van vreugde. Palestijnse families gaan naar het land om de olijven te oogsten. Iedereen helpt mee, van kleine kindjes tot ouden van dagen. Traditionele liederen worden gezongen, en de oude falaheen (boeren) tradities worden met elkaar en de jongere generatie gedeeld. De verbondenheid met het land wordt zo letterlijk tastbaar. Toch is de oogsttijd geen geheel zorgeloze tijd, al lang niet meer, dat wordt veroorzaakt door aanvallen door het bezettingsleger en de steeds maar groeiende illegale kolonisten-populatie.

Kolonisatie en de bijwerkingen

Geschat wordt dat zo’n 600-800 duizend Joodse Israëliërs nu wonen in de nederzettingen op de Westoever, die internationaal beschouwd worden als illegaal. Het verhuizen van eigen burgers door een bezettende macht is een schending van internationaal recht, evenals het stelen van de (natuurlijke) eigendommen van het volk dat bezet wordt.

Tijdens het oogstseizoen worden veel olijven van de bomen gestolen. Op veel plaatsen kunnen Palestijnen alleen met toestemming van het bezettingsleger naar hun land toe. Regelmatig zijn de olijven dan al geoogst door kolonisten, of de bomen vernield. Dat doet pijn, zowel emotioneel voor de boeren die met liefde zorgen voor de bomen, maar ook financieel omdat veel families leven van de olijfoogst.

NOS

Vorige week bestede het NOS journaal ook aandacht aan de agressie van de kolonisten, en dankzij jullie geluid, laat NOS nu soms ook het menselijke gezicht van Palestijnen zien. Natuurlijk kreeg ook een illegale kolonist de ruimte om te zeggen dat de bomen zonder dat de Palestijnse familie erbij was vernield werd omdat de Palestijnen de kolonisten niet in het gebied willen hebben. Klassiek voorbeeld van blame the victim. Maar ja, internationaal recht wil die gewelddadige kolonisten daar ook niet, dus laat maar praten daar prikken we gewoon doorheen.

Er is altijd hoop

Het verdrietige nieuws dat bomen vernield worden, valt in het niet als we kijken hoeveel bomen er geplant kunnen worden begin volgend jaar. Deze week werd de 36.000ste olijfboom gesponsord, en dat is alleen maar via Plant een Olijfboom. Naast ons zijn er veel meer organisaties en individuen die ook planten. Het planten van een boom is een daad van verzet tegen het onrecht van de vernielingen en opvolgende onteigeningen. Daarom zijn we zo dankbaar en trots op jullie, de community van rechtvaardige mensen die praktisch met bomen opstaat en strijd voor rechtvaardigheid.

 
 

Geschreven door Esther

Esther is een van de oprichters van Plant een Olijfboom en coördineert de stichting reeds zes jaar. Zij wordt gemotiveerd door haar rechtvaardigheidsgevoel, en omdat zij zich als wereldburger verantwoordelijk voelt op te staan tegen onrecht, zeker wanneer een deel van ons (belasting)geld dat onrecht faciliteert zoals in het geval van de voortgaande apartheid, blokkades, bezetting en kolonisatie van Palestina. Esther is de moeder van een Nederlands-Palestijns meisje. En de Palestijnse standvastigheid en gerechten maken haar blij.