Carolien Roelants zet in het NRC Israëlisch geweld tegen Palestijnen helder uiteen. Het lijkt soms zo onmogelijk iets te kunnen doen, toch zien wij een groeiende tegenbeweging (zie laatste alinea).
Een aantal quotes uit het artikel:
"Kolonisten uit de Israëlische buitenpost Havat Maon, op de bezette Westelijke Jordaanoever, vielen vrijdag met stokken en stenen Palestijnse boeren aan die op hun land bij Hebron aan het werk waren. Het leger kwam kijken, aldus de Israëlische mensenrechtenorganisatie B’Tselem die dit soort dagelijks geweld bijhoudt. En ik bedoel: kijken."
"‘Ze moeten weg’ is de verzamelkop boven het toenemende geweld tegen Palestijnen in Oost-Jeruzalem en op de Westelijke Jordaanoever. OCHA oPt, de VN-organisatie voor bezet Palestijns gebied, telde tussen 1 januari 2017 en 1 januari 2021 gemiddeld zo’n 700 geweldsincidenten per jaar, maar dit jaar al 279. „Geweld van kolonisten is onderdeel geworden van het Palestijnse dagelijks leven onder bezetting”, aldus B’Tselem. Leger en politie treden er nauwelijks tegen op. Zie het incident met de kolonisten uit de illegale buitenpost Havat Maon. B’Tselem: „In sommige gevallen dienen zij als gewapende escorte of doen ze zelfs mee met de aanvallen.”
Google B'Tselem en u vindt de videovoorbeelden. Die weerspiegelen de vriendelijke opstelling ten opzichte van kolonistengeweld van de achtereenvolgende regeringen-Netanyahu, die daarbovenop eveneens in steeds hoger tempo Palestijnse woningen en bedrijven slopen, Palestijns land onteigenen, appartementen voor kolonisten bouwen en nederzettingen uitbreiden. Annexatie is even van de baan onder het normaliseringsakkoord met de Emiraten, maar dat maakt in de praktijk voor de Palestijnse bevolking niets uit."
"In de aanloop was ter [Israëlische] extreem-rechterzijde op WhatsApp en TikTok de toon gezet met de aankondiging dat „we vanavond Arabieren gaan verbranden”. Op Twitter viel mijn oog op een jonge vrouw, type aardige schoondochter, die zich tegenover een televisieverslaggever geen voorstander toonde van het platbranden van Palestijnse dorpen. „Ik zeg alleen dat zij weg moeten, en dat wij hun land overnemen.”
-
Groeiende tegenbeweging
Plant een Olijfboom steunt Palestijnen in de strijd om hun land. Door olijfbomen te planten is het land gecultiveerd en beter beschermd. Want land waar iets op groeit kan niet onteigent worden door de Israëlische wetgeving die stelt dat land waar vanaf een periode van drie jaar braak te liggen tot Israëlisch staatsland verklaart kan worden. Tevens laat dit Palestijnen weten dat niet de hele wereld hen vergeten is. Een teken van solidariteit, juist vanwege het geweld. In 2020 zijn meer dan 20.700 olijfbomen aangeplant, en een groeiend aantal mensen in Nederland en België sluit aan bij onze Plant een Olijfboom community voor rechtvaardigheid in Palestina. Dit geeft hoop