De propaganda-machine van het Israëlische regime draait op volle toeren vanwege een rapport dat Amnesty International uitbracht. In dit rapport zet Amnesty uiteen dat Israël erop gericht is “om een systeem van onderdrukking en overheersing over Palestijnen te creëren en in stand te houden”. Amnesty bevestigd hiermee de bevindingen van Human Rights Watch, en de Israëlische NGO B’tselem, evenals dat wat Palestijnen al decennia zeggen omdat zij dit aan den lijve ondervinden. Amnesty deed vandaag deze oproep:
Israël zet alle propaganda op een rijtje
Uiteraard bestrijd Israël deze beschuldigingen met ‘felle woorden’. Minister van Buitenlandse Zaken Lapid gooit alles in de strijd, en verklaart het volgende:
Uiteraard is het rapport “antisemitisch”.
Het verslag is “onjuist en bevooroordeeld”.
"Israël is niet perfect, maar het is een democratie die is toegewijd aan het internationaal recht en die openstaat voor controle, met een vrije pers en een sterk Hooggerechtshof”.
Amnesty is een "radicale organisatie die zonder serieus onderzoek te doen propaganda verspreidt”.
Het rapport is een poging om Israël te demoniseren en het bestaansrecht van de Joodse staat te ontkennen.
Alle burgers in Israël hebben gelijke rechten, ongeacht religie of ras.
Amnesty kan beter zijn pijlen richten op andere landen in de regio, zoals Syrië en Iran.
Israël heeft momenteel een regering waarin zowel Joodse als Arabische burgers vertegenwoordigd zijn.
Duidelijker kun je de inzet van propaganda niet op een rijtje hebben dan de reacties van Minister Lapid. Daarom zetten we de ontkrachting van bovengenoemde acht punten op een rijtje:
Opkomen voor rechtvaardigheid is niet antisemitisch.
De VN en iedereen die het niet eens is met Israël is volgens hen “onjuist en bevooroordeeld”.
5 miljoen Palestijnen uit Gaza en de Westoever hebben geen stemrecht, maar leven onder blokkade en bezetting, welke illegaal zijn volgens Internationaal Recht. Ook de nederzettingen en de Apartheidsmuur zijn illegaal. Onderzoeken naar oorlogsmisdaden en persvrijheid worden structureel gefrustreerd, daar zijn zoveel voorbeelden van dat je niet hard hoeft te zoeken. En er is geen land in de wereld dat zoveel VN-resoluties heeft gebroken als Israël.
Lees het rapport! Evenals die van Human Rights Watch, en de vele documentatie van B’tselem, Palestijnse getuigenissen en onze berichtgeving. Rechtvaardigheid en gelijkwaardigheid zijn wellicht radicaal voor een apartheidsregime, maar dat is waarvoor gestreden wordt.
Het benoemen van onrecht gelijkstellen aan demoniseren is het schoolvoorbeeld van geen verantwoordelijkheid willen nemen en je inzetten om door te kunnen gaan met mensenrechtenschendingen, in het geval van het Israëlische regime: apartheid, bezetting, kolonisatie, onteigening en een militaire blokkade.
Alleen al de verschillende identiteitsbewijzen laten zien dat dit niet klopt. Jewish National, Israelisch burger, Jerusalem ID, Westbank ID, Gaza ID, hebben allemaal verschillende rechten (en onrecht).
Dit wordt ook wel ‘whataboutism’ genoemd, (what about/ja maar dat is ook erg), als je de aandacht wilt afleiden van het onrecht dat jij doet ga je praten over het onrecht van een ander.
Tuurlijk bestaan er ook Palestijnen die gaan voor opportunisme in plaats van collectieve bevrijding. Er is een gedoogconstructie, ze zitten niet in de regering.
Steun geen apartheid
Als Israel geen rapporten wil over apartheid, moet het niet aan apartheid doen. Het wordt ‘langzamerhand’ wel eens tijd voor politieke wil van machthebbers om te luisteren, en in actie te komen. Stevige woorden zijn gebakken lucht, helemaal wanneer ze gepaard gaan met weer een mooie economische investering of militaire samenwerking. Onderwijl de Nederlandse overheid wel sancties tegen de Palestijnse landbouworganisatie UAWC in gang zette door de subsidies te stoppen op basis van een onnavolgbaar rapport. Nederlandse burgers willen hun belastinggeld niet gebruikt zien worden voor onrecht en ondersteuning van een apartheidsstaat.
Gebruik je stem
Israëlische propaganda is erop gericht om het onrecht dat Palestijnen wordt aangedaan af te zwakken, en de Palestijnse strijd voor rechtvaardigheid te stoppen. Jij hebt invloed, ook al denk je misschien van niet. Een paar simpele dingen om te doen:
Versterk de Palestijnse stem
Deel berichten van Palestijnen op social media, zij kunnen zelf hun verhaal vertellen en jij kunt dat versterken.
Raak beter geïnformeerd door documentaires te kijken en boeken te lezen. Deel daarna je kennis met anderen.
Reis naar Palestina en deel de verhalen wanneer je weer terug bent.
Stuur onze nieuwsbrieven door.
politiek en media
Laat politieke partijen weten dat je wilt dat ze hun beleid moeten veranderen en moeten gaan staan voor gelijkwaardigheid en rechtvaardigheid voor iedereen in het hele gebied. Je kunt politici en partijen mailen en berichten sturen via social media.
Laat media weten hoe ze het doen. Laat weten hoe hun berichtgeving bijdraagt aan de voortzetting van het onrecht. Laat het ze ook weten als ze het goed doen.
Stem op partijen die ook opkomen voor de rechten van Palestijnen en pleiten voor een einde aan de apartheid.
Acties groot en klein
Onderneem actie, verzamel bijvoorbeeld een olijfgaard met als doel iedereen in je omgeving door het planten van een olijfboom ook in actie te komen voor Palestina. Of bak cupcakes en verkoop die om geld in te zamelen.
Word vrijwilliger bij een organisatie die zich inzet voor rechtvaardigheid in Palestina.
Neem deel aan demonstraties op straat, de eerstvolgende is aanstaande zaterdag in Maastricht.
Doneer voor bewustwording.
Toon solidariteit met een donatie aan het Palestina Fonds.
Onderteken petities. Wellicht zie je de impact niet meteen, maar wanneer een petitie bijna geen ondertekenaars heeft dan geeft dat het signaal dat ‘nobody cares’, dus als jij het wel belangrijk vindt, vul dan in minder dan een minuut je naam en mailadres in. En als veel mensen mee-tekenen is de kans op positieve impact groot.
Online acties
Stuur de brief van BDS Nederland om de Palestijnse UAWC te steunen door even je naam en mailadres in te vullen op deze pagina:
Teken de petitie voor de familie Abdalmajid die morgen (2 februari) wellicht voor vele jaren naar een uitzetcentrum worden verplaatst: