Persbericht: Kinderschoenen in Breda om 16.000 kinderen in Gaza te herdenken

“In Gaza worden dagelijks kinderen vermoord, dit mag zo niet doorgaan.”

Foto: Soooph Photography

Breda 22 juni 2024 | Het Kasteelplein in Breda, is zaterdag gevuld met duizenden kinderschoenen, als symbool voor alle Palestijnse kinderen die nooit meer schoenen zullen dragen. Omdat ze dood zijn. Stichting Plant een Olijfboom organiseert voor de zevende maal dit indrukwekkende herdenkingsprotest om de in Gaza vermoorde kinderen te herdenken, en op te roepen tot een einde aan de genocide in Palestina. De stichting doet dit in samenwerking met Breda Solidair en Brabant for Palestine. Bekende en onbekende Nederlanders lezen tussen 11 uur en 16 uur duizenden namen voor van omgekomen kinderen.

Dagelijks al meer dan acht maanden lang

Nog iedere dag worden kinderen in Gaza op de meest pijnlijke manieren omgebracht. Bombardementen op tentenkampen waardoor gezinnen verbranden. Bombardementen op woonhuizen waardoor families onder het puin komen te liggen. Uithongering door de toegang van voedsel te blokkeren. Ondertussen zijn daardoor al 33 mensen verhongerd, met name kinderen. 3.500 kinderen lopen het risico te overlijden als gevolg van ondervoeding door gebrek aan voedsel. Ruim 37.000 mensen werden door Israëlisch militair geweld van het leven beroofd, waaronder zo’n 16.000 kinderen.

Breed gedragen herdenkingsprotesten

Foto: Photonyx

De herdenkingsprotesten in Den Haag, Haarlem, Amsterdam, Utrecht en Rotterdam zijn gedragen door honderden vrijwilligers. Bekende en onbekende Nederlanders waaronder Katja Schuurman, Eva van der Gucht, Nasrdin Dchar, Lucy Woesthoff, Najib Amhali en vele vrijwilligers leverden een bijdrage door schoenen in te zamelen, te plaatsen, in te pakken en namen te lezen. In Breda worden de namen gelezen door onder andere radio-host Ouassima Tajmout, schrijfster Anja Meulenbelt, organisator Yuval Gal en diverse politici. 

Vanuit het zuiden over het zuiden

Ieder herdenkingsprotest licht Plant een Olijfboom een specifiek thema uit. Deze maand ligt de focus op de situatie in het zuiden van Gaza. Volgende maand zal er een herdenkingsprotest zijn in het noorden van Nederland met een focus op het noorden van Gaza.

Honderdduizenden Palestijnen moesten hun huizen verlaten en op order van het Israëlische bezettingsleger zich verplaatsen naar het zuiden van Gaza. Daar zouden zij veilig zijn. Dit gebied werd in de laatste maanden steeds verder door het Israëlische regime verkleind, tot ook daar een Israëlische grondinvasie is gestart. Palestijnse vluchtelingen worden opnieuw verdreven uit hun tentenkampen. En zoals de afgelopen 8,5 maand steeds al geldt is het nergens veilig in Gaza. En worden Palestijnen dagelijks zowel in het noorden, midden als zuiden van Gaza beschoten door raketten, afgevuurd uit de lucht of vanuit tanks, en door kogels van het bezettingsleger. 

In het zuiden, in Rafah, is de grensovergang met Egypte gelegen. De afgelopen maanden zochten wanhopige Palestijnen naar middelen om exorbitante bedragen te betalen enkel om de grens over te kunnen steken. Ondertussen is zelfs dat geen mogelijkheid meer, en is Gaza letterlijk afgesloten. De grensovergang is afgelopen week aan Palestijnse zijde zelfs compleet verwoest volgens het Israëlische leger.

Groeiende zorg in de samenleving

Foto: Photonyx

Pogingen om tot een staakt-het-vuren te komen, worden consequent door het Israëlische regime afgewezen. Zijn 132.000 doden, vermisten, gewonden en de nagenoeg totale verwoesting van de kleine Gazastrook niet genoeg? Een groeiend deel van de Nederlandse burgers vindt van wel. Veel mensen vinden het verschrikkelijk om te zien wat de Palestijnse bevolking wordt aangedaan met Nederlandse ondersteuning. 

“Wanneer de overheid geen rechtvaardig beleid nastreeft ten tijde van etnische zuivering, groeit het gevoel dat mensenrechten er niet toe doen, en realiseren burgers zich dat ook hun veiligheid en vrijheid maar relatief is”, stelt Esther van der Most, directeur van de stichting Plant een Olijfboom.

Ondanks de polariserende uitspraken van politiek die we veel horen in de media, zien wij juist dat burgers van alle kleuren, achtergronden en religies actie ondernemen, omdat zij het belangrijk vinden dat ook Palestijnse kinderen het recht hebben om in veiligheid en vrijheid op te groeien

Een moment van en voor iedereen

De herdenkingsprotesten zijn een moment om gezamenlijk te rouwen. Iedereen in Nederland is daarom welkom op het Kasteelplein in Breda. Tussen 11u en 16u kan een knuffeltje, bloem of briefje bij de schoenen neergelegd worden. Ook mogen mensen zelf kinderschoenen bijzetten, want dagelijks stijgt het aantal Palestijnse kinderdoden.

Foto: Soooph Photography