Herdenking Palestijnse kinderen & journalisten op het Mediapark

Herdenking Palestijnse kinderen & journalisten op het Mediapark

Journalisten en vrijwilligers vragen maandag met tienduizenden kinderschoenen aandacht voor slachtoffers in Gaza

Hilversum, 4 november 2024 | Maandag vindt voor Beeld & Geluid op het Mediapark in Hilversum een groot herdenkingsprotest plaats voor slachtoffers in Gaza. Om het aantal omgekomen kinderen in beeld te brengen, worden duizenden paren kinderschoenen neergezet. Ondertussen zijn dat zoveel schoenen dat er op het Mediapark geen plein bestaat dat hiervoor groot genoeg is. Daarom worden de schoenen op een alternatieve wijze geplaatst. Ook wordt er in het bijzonder stilgestaan bij vermoorde Palestijnse journalisten. 
 


Niet te bevatten aantallen zichtbaar maken


Al ruim een jaar wordt Gaza dag en nacht gebombardeerd. Volgens de officiële cijfers van het Palestijnse ministerie zijn reeds meer dan 17.200 Palestijnse kinderen vermoord. Volgens de rekenmethode van The Lancet wordt geschat dat het daadwerkelijke aantal dode Palestijnen vele malen hoger ligt, namelijk dat al zo’n 214.000 Palestijnen van het leven zijn beroofd, waaronder meer dan 86.000 kinderen.

Foto: Courtney Bonneau

Nog nooit zoveel journalisten gedood


In de afgelopen 388 dagen zijn ten minste 191 journalisten vermoord. Gemiddeld verliest de wereld om de dag een getrainde mediaprofessional die verslag kan doen over de realiteit in Gaza. Daarbij zeggen veel Palestijnse journalisten zich onvoldoende gehoord te voelen. Dit wordt ook gevoeld in de Nederlandse samenleving door mensen die ‘een genocide zien ontwikkelen op hun beeldschermen’, maar dit niet terug zien wanneer zij naar de televisie kijken. Media in het westen plaatst veelal kanttekeningen bij berichtgeving van hun Palestijnse collega’s en zet bronnen van het Israëlische bezettingsregime ernaast of erboven, terwijl dit keer op keer geen betrouwbare bron blijkt te zijn. Onder het mom van neutraliteit lijken journalistieke principes overboord gegooid te worden. Plant een Olijfboom, de organisatie van de herdenkingsprotesten, vindt dat dit moet stoppen. 

Omgekeerde wereld


Foto: Soooph Photography

Daar waar de slogan “Journalistiek is geen misdaad” veel gehoord is, lijkt er weinig aandacht te zijn voor de daadwerkelijke misdaad van het doden van journalisten. Het aanvallen van journalisten is een oorlogsmisdaad, daarover kan en mag geen misverstand bestaan. Toch weten maar weinig mensen in Nederland over Ismail al-Ghoul. De Al Jazeera verslaggever wiens hoofd van zijn lichaam werd afgeblazen, door een gerichte Israëlische raket, recht zijn pers-auto in. Ook zijn cameraman Rami al-Rifi overleefde de aanslag niet. Of Samer Abu Daqqa, die is doodgebloed omdat Israëlische soldaten geen ambulances toelieten nadat ze hem hadden neergeschoten. Zo zijn er talloze voorbeelden van Palestijnse journalisten die doelwit werden van het Israëlische regime. 

Niet nieuw


Dat journalisten doelwit zijn speelt niet sinds 7 oktober 2023. Tussen 2000 en 2023 werden ten minste 50 Palestijnse journalisten straffeloos vermoord. Denk aan Shireen Abu Akleh in 2022 of Yasser Murtaja in 2018. De broer van Yasser Murtaja, Hamza Murtaja, tevens journalist werd afgelopen maand het doelwit. Israël is overigens expliciet over het tot doelwit maken van journalisten. Deze maand kondigden zij op basis van “geheim” (oftewel niet bestaand) bewijs aan dat zes Palestijnse Al Jazeera journalisten lid zouden zijn van Hamas en de Islamitische Jihad. Eerder deden zij dit ook bij de nu vermoorde Ismail al-Ghoul. Al-Ghoul zou op zijn tiende een onderscheiding van Hamas hebben ontvangen. “Een gotspe, en zeer gevaarlijk voor alles dat menselijk en rechtvaardig is” noemt Esther van der Most van Plant een Olijfboom het.

Foto: Courtney Bonneau

Free Press Unlimited

Ook persvrijheidsorganisatie Free Press Unlimited levert een bijdrage aan dit bijzondere herdenkingsprotest door aandacht te vragen voor persvrijheid en persveiligheid in Palestina. Al een jaar lang worden er geen internationale media toegelaten tot het gebied, kantoren van nieuwszenders als Al Jazeera zijn gebombardeerd of gesloten en journalisten worden persoonlijk bedreigd en vermoord. De Israëlische regering maakt het op deze manier onmogelijk om optimaal verslag te doen en voor de rest van de wereld om te volgen wat er gebeurt in Gaza. 

Nergens veilig

Niet alleen tijdens hun werk, ook in hun eigen huis waren vele Palestijnse journalisten, samen met hun gezinnen, niet veilig. De schoonzus van Esther van der Most, directeur van Plant een Olijfboom, werd op die wijze van het leven beroofd. Nermin Haboush (36), werkzaam als editor en reporter voor Pyalara, werd samen met haar dochter van 5 en haar moeder van 56 jaar oud gebombardeerd toen zij probeerden te slapen. Nooit meer zouden zij meer wakker worden. 

Foto: Courtney Bonneau

Een moment van en voor iedereen


De herdenkingsprotesten zijn een moment om gezamenlijk te rouwen, en samen op te staan tegen het onrecht dat Palestijnen (al decennia) wordt aangedaan. Iedereen in Nederland is daarom welkom op het Mediapark in Hilversum op maandag 4 november. Tussen 12u en 17u kan een knuffeltje, bloem of briefje neergelegd worden. Ook mogen mensen zelf kinderschoenen bijzetten, want dagelijks stijgt het aantal Palestijnse kinderdoden. Deze editie organiseert stichting Plant een Olijfboom in samenwerking met Free Press Unlimited en Hilversum for Palestine. In het bijzonder zijn journalisten deze dag uitgenodigd om namen van kinderen en journalisten voor te lezen.

Help mee!

Wil je meehelpen gedurende de dag om schoenen neer te zetten, flyers uit te delen en schoenen in te pakken, dan ben je van harte welkom!

 

Foto: Fotograviev