Op 20 oktober zijn strenge regels voor mensen die de Westoever willen bezoeken Israëlisch beleid geworden. De regels zijn discriminerend. Ze gelden enkel wanneer je Palestijnen wilt bezoeken en niet voor wie Israëlische kolonisten wil bezoeken. Oftewel: apartheid.
De nieuwe regels zijn voornamelijk problematisch voor Palestijnen uit de diaspora die hun familie willen bezoeken, echter kunnen ook niet-Palestijnen er last van krijgen wanneer zij expliciet en slechts de Westoever willen bezoeken.
Voorbeelden van nieuwe beperkingen
Palestijnen die familie willen bezoeken, moeten een uitgebreide lijst invullen met o.a. persoonlijke gegevens van hun familie.
Ook moeten mensen, Palestijn of niet, aangeven of ze een relatie hebben met een Palestijn op de Westoever wanneer men een visumaanvraag doet. Krijg je een relatie op het moment van bezoeken, dan moet dit aangegeven worden bij een nieuwe visumaanvraag of visumverlenging.
Bijna alle buitenlanders die vrijwilligerswerk, werk of een studie op de Westelijke Jordaanoever willen doen, krijgen alleen een visum voor één binnenkomst, soms slechts drie maanden geldig. Wil je vervolgens een nieuw visum dan moet je in sommige gevallen meer dan een jaar wachten. In de meeste gevallen is verblijf beperkt tot een periode van 12 tot 27 maanden, waardoor gezinsleven en langdurig werk bijna onmogelijk gemaakt worden.
Wanneer je, nadat je de Westoever bent binnengegaan met een visum, eruit gaat en weer terug naar binnen wilt, moet je opnieuw een visum aanvragen.
De visumaanvraagprocedure voor mensen uit landen zonder visumvrijstelling met Israël is ontzettend traag en ingewikkeld. Zij moeten (ver) van tevoren contact opnemen met de Israëlische vertegenwoordiging in hun land van herkomst.
Nederlanders en Belgen kunnen zonder visum reizen
Reis je als o.a. Nederlandse of Belgische toerist naar 'Israël' dan hoef je in de meeste gevallen geen visum aan te vragen, die krijg je bij aankomst.
Je kunt bij vragen van de douane ervoor kiezen alleen te benoemen dat je Jeruzalem wilt bezoeken en eventuele plannen op de Westoever achterwege laten.
Laat je niet weerhouden Palestina te bezoeken
Veel van de nieuwe regels waren er voorheen ook, alleen was het geen geschreven beleid. Deze regels zijn bedoeld om mensen te ontmoedigen, maar maken reizen naar de Westoever niet onmogelijk.
Er zijn geen zekerheden onder bezetting. Maar als je het niet probeert weet je zeker dat je het mooie Palestina en haar bijzondere mensen niet zult bereiken.
Wij ondersteunen je graag
Heb je interesse een reis te maken naar Palestina dan helpen we je graag op weg. Onze partners in Palestina organiseren verspreid over het jaar reizen waar je aan deel kunt nemen.