Ramadan: bezinning & actie

Ramadan een tijd van bezinning, een tijd van solidariteit, een tijd van actie. Plant een Olijfboom helpt je deze Ramadan in actie te komen, en het is nog leuk ook! Wij hebben een stappenplan voor je gemaakt waarmee je in je eigen kring een mooi samenkomen kunt creëren en concreet bezig kunt zijn met het onderdrukte Palestijnse volk. Het zal een moment van bezinning zijn, maar ook een moment van actie. Wordt jouw huiskamer de plaats voor samenkomen en concrete steun voor de Palestijnen deze Ramadan?

Stappenplan

Stap 1 Kies een datum en tijd

Wil je de avond combineren met een iftar, of organiseer je een ochtend of middagprogramma?

Stap 2 nodig vrienden, familie en collega’s uit.

Wij hebben een uitnodigingstekst voorbereid. Je kunt het bestandje hier downloaden en aanpassen zodat het past bij wat je gaat organiseren.

Stap 3 Vraag materiaal aan

Vul hier je gegevens in voor een folderpakket en laat in de opmerkingen weten wat je plannen zijn (niet verplicht, maar vinden we leuk!). Probeer minimaal twee weken van tevoren een aanvraag te doen zodat je de folders zeker op tijd in huis hebt.

Stap 4 bereid je programma voor

Wij hebben een programma voor je voorbereid. Je kunt zelf kiezen wat je wel en niet doet. We hebben films en hadith teksten voor je geselecteerd waar je uit kunt kiezen. En een tekst over Plant een Olijfboom en verhalen van boeren die voorgelezen kunnen worden.

 
 
 

Voorbereidingstips

Denk tijdens je voorbereiding aan het volgende:

Hoe ga je de film bekijken? Zorg ervoor dat het technisch allemaal werkt en dat iedereen het beeld goed kan zien en het geluid goed kan horen. Test dit van tevoren.

Als je een iftar organiseert zorg dan voor voldoende eten en drinken, en als je dadels koopt probeer dan Palestijnse dadels te kopen. Lees hier meer over dadels.

Wil je nog iets extra’s organiseren om extra geld in te zamelen? Denk bijvoorbeeld aan de verkoop van zoetigheden die ’s avonds tijdens een iftar gegeten kunnen worden. Of de verkoop van zelfgemaakte of leuke spulletjes die je goedkoop inkoopt en wat duurder verkoopt. Je kunt ook een spel doen, bingo met een klein prijsje bijvoorbeeld en de loten ervoor verkopen.

Stap 5 zet alles klaar

Zorg op de dag zelf voor voldoende stoelen en leg op iedere stoel vast een folder van Plant een Olijfboom klaar.

Stap 6 het event!

Veel plezier met jouw thuis-event!

Stap 7 Nazorg

Wij vinden het heel leuk om te horen over jouw ervaringen! Als je wilt kunnen we zelfs een verslagje van jouw event op onze website zetten of een foto delen. Zo kunnen anderen delen in de vreugde en aangestoken worden om ook in actie te komen. Zo vergroot je je impact. Mail ons dan een verslagje en wat foto’s!

Je kunt al jouw gasten een mailtje of berichtje sturen om ze te bedanken voor hun komst.

Het planten van een boom is een gift (sadaqa yariya = een blijvende gift/aalmoes die meegaat naar je graf en daar wordt je in het hiernamaals voor beloond). Iedereen en alles wat er van eet is een hasana en een sadaqa*.
— een zuster van de Blauwe Moskee

*Hasana = zegening en sadaqa = aalmoes

 

Hulp nodig?

Mis je bepaalde informatie of heb je ondersteuning nodig? Neem dan contact met ons op via [email protected] of bel +31 6 - 455 23 886. We proberen je vragen zo snel mogelijk te beantwoorden. Houd er wel rekening mee dat wij een vrijwilligersorganisatie zijn en wellicht even de tijd nodig hebben om de antwoorden te zoeken.