Ramadan: bezinning & actie - PROGRAMMA

Tof! Je overweegt jouw huiskamer de plaats voor samenkomen en concrete steun voor de Palestijnen te laten worden deze Ramadan. Uit onderstaande onderdelen kun je zelf kiezen wat je wel en niet in jouw ochtend/middag of avond verwerkt.

Stel je programma samen

Welkom

Heet iedereen welkom. Vertel waarom je deze dag hebt georganiseerd. Vraag mensen wat ze al weten over Palestina.

Hadith

Lees een Hadith voor. Deze Hadith’s gaan over het planten van olijfbomen.

Bij alle onderdelen waarin iets voorgelezen kan worden kun je dat zelf doen of een van je gasten vragen om voor te lezen.

De heilige Profeet Sallalahu 'alaihi wasalam zei: “Als een moslim een boom plant, wordt alles wat ervan gegeten wordt tot zijn liefdadigheid gerekend. Wat ervan gestolen wordt, is liefdadigheid en wat er van onttrokken wordt, is liefdadigheid." (Moslim)

"En Hij doet daarmede koren voor u groeien, de olijf, de dadelpalm, de druiven en allerlei andere vruchten. Daarin is voorzeker een teken voor een volk dat nadenkt. (Koran 16 : Ayah 11)"

"Eet (olijf)olie en smeer (jullie haar en huid) ermee in, want het komt van een gezegende boom." (Tirmidhi (1775) en sahieh Sheikh Al-Albaanie)

De Profeet Sallalahu 'alaihi wasalam heeft gezegd: “Elke moslim die planten kweekt of grond verbouwt, waarvan een vogel, een dier of een mens eet, wordt beschouwd als iemand die een aalmoes heeft gegeven dan wordt dat als een aalmoes beschouwt tot de dag van de opstanding”

”Als het laatste uur aanbreekt, terwijl je een jong boompje naar de gaarde draagt om het te planten, ga dan door en plant het.” – Profeet Mohammed (vzmh)

Film

Bekijk een film. We hebben een selectie gemaakt van korte en langere films, in verschillende talen, met en zonder ondertiteling.

Bespreek de film na. Vraag mensen wat ze opviel, wat maakte het meeste indruk? Wat voor gevoelens kregen mensen?

 

Plant een Olijfboom

Vertel iets over Plant een Olijfboom. Wij hebben een verhaal voor je voorbereid dat je kunt downloaden om uit te printen en voor te lezen. Het verhaal kun je ondersteunen met foto’s die we voor je hebben geselecteerd.

Je kunt ook het verhaal van een Palestijnse boer of boerin vertellen. Via deze pagina kun je het verhaal voorlezen en ook foto’s laten zien.

Extra activiteit

Doe eventueel een extra activiteit: verkoop van spulletjes, een spel, gezellig kletsen, iftar.

Als je een iftar organiseert zorg dan voor voldoende eten en drinken, en als je dadels koopt probeer dan Palestijnse dadels te kopen. Lees hier meer over dadels.

Actie voor Palestina

Geef mensen de mogelijkheid om olijfbomen te sponsoren of een donatie te doen. Als je geld inzamelt kun je daarmee zelf bomen sponsoren. Of je kunt mensen bomen laten aanplanten in hun eigen naam of als cadeau voor iemand anders (ook leuk voor Eid al-Fitr).

Je kunt mensen direct via de website van Plant een Olijfboom laten sponsoren. Dat kan via de mobiele telefoon of op jouw computer/laptop. Ze kunnen ook jou het geld cash geven en dat jij dan ter plekke de bankbetaling voldoet mochten ze niet ter plekke kunnen internet-bankieren. Of je kunt ze een briefje laten invullen en jou betalen, en dan geef je de gegevens naderhand door aan Plant een Olijfboom. Zorg er wel voor dat je alle gegevens vraagt die op het online formulier worden gevraagd.

Het planten van een boom is een gift (sadaqa yariya = een blijvende gift/aalmoes die meegaat naar je graf en daar wordt je in het hiernamaals voor beloond). Iedereen en alles wat er van eet is een hasana en een sadaqa*.
— een zuster van de Blauwe Moskee

*Hasana = zegening en sadaqa = aalmoes

Meer?

Jongerenreis

Jongerenreis

Misschien hebben jullie na deze middag behoefte aan meer. Je kunt iets leren over het leven van de Palestijnen door het kijken van films en het bijwonen van lezingen, maar de meeste mensen die terugkomen van onze reizen zeggen “ik dacht dat ik iets wist van de situatie, maar ik heb zoveel nieuws geleerd door daar te zijn, wat ik thuis nooit had kunnen leren”. Daarnaast is het ook een hele mooie mogelijkheid om Majid Al-Aqsa te bezoeken. Zoals een teruggekomen reiziger beschreef “dat is alles waard!”.

Op deze pagina vind je meer informatie over de reizen!

op de hoogte blijven

Om op de hoogte te blijven kun je mensen vragen de gloednieuwe Instagram en de Facebook-pagina van Plant een Olijfboom te volgen en zich in te schrijven voor de nieuwsbrief (dat kan onderaan deze pagina of tijdens het sponsoren van een olijfboom).

Einde

Bedank iedereen.