Plantreis: Olijfbomen planten en vluchtelingenrechten

Hakima neemt deel aan de Plantreis die gaande is van 9-18 februari 2019. Zij maakt foto’s en schrijft stukjes, die wij met jullie mogen delen!

Dag 2

Olijfbomen planten

Vandaag vertrekken we voor het eerst naar een boer om te helpen met het planten van olijfbomen. Het land is van de familie Salah, in Al-Khader, wat ten westen van Bethlehem ligt. Het land wordt omsingeld door nederzettingen, outpost en militaire uitkijktorens. Door het slechte weer is de grond erg modderig. Dit maakt het planten erg lastig. Gelukkig komt er een bevriende boer met zijn tractor helpen om grond alsnog gereed te krijgen voor het planten. Het planten is intensief maar dankbaar werk om te doen. Het planten van de bomen zorgt er voor dat de grond bewerkt blijft waardoor de Israëlische autoriteiten wegblijven. Als landbouwgrond onbewerkt blijft, kunnen zij het van de boer confisqueren. Het was de bedoeling om vandaag 200 bomen te planten, maar door de staat van de grond lukt het ons om maar 175 bomen te planten. De overige 25 zal de boer zelf planten.

BADIL: Vluchtelingenrechten

Na de lunch op het land vertrekken we naar het kantoor van de organisatie BADIL - Resource Center for Palestinian Residency and Refugee Rights - om een lezing bij te wonen over de rechten van Palestijnen. De lezing geeft goed inzicht in bijvoorbeeld het verschil tussen een vluchteling en een intern ontheemd persoon. De eerste is een ontheemde die zijn of haar woonplaats onder het destijds geldende Britse Mandaat heeft moeten verlaten. In 1948 is namelijk op Palestijns grondgebied de staat Israël uitgeroepen. Het vreemde is dat je het stempel van vluchteling blijft houden ondanks het feit dat je op Palestijns grondgebied bent geboren. Deze ‘erfenis’ krijgt een vluchteling van zijn vader of grootvader. Het gaat dus letterlijk over van vader op zoon. Een vluchteling behoudt het ‘recht op terugkeer’ volgens internationaal recht, echter blijft het recht op terugkeer hen tot op heden ontzegd, en is het dus eigenlijk een ‘leeg’ recht.

Een intern ontheemd persoon is een intern verdrevene die gedwongen is zijn huis te verlaten, maar wel binnen de landsgrenzen van eigen land blijft.

Het blijft moeilijk om te begrijpen dat dit allemaal gebeurt onder het toeziend oog van de internationale gemeenschap.

WhatsApp Image 2019-02-11 at 15.44.59.jpeg