Plantreis dag 1: de muur en het vluchtelingenkamp

Hakima neemt deel aan de Plantreis die gaande is van 9-18 februari 2019. Zij maakt foto’s en schrijft stukjes, die wij met jullie mogen delen!

Dag 1

WhatsApp Image 2019-02-12 at 17.07.14.jpeg

Op de eerste dag maken we een tour door Bethlehem en bezoeken we een aantal locaties waaronder The Church of Nativity (de Geboortekerk) en Starstreet - de straat waar de drie Koningen de ster volgden naar de plek waar Jezus geboren werd. Los van het culturele gedeelte deelt onze gids Aymane ook persoonlijke dingen. Hij kan bijvoorbeeld geen vergunning krijgen om naar Jeruzalem af te reizen. Een stad die niet ver ligt vanaf Bethlehem is voor iemand als Aymane onbereikbaar.

De Muur

Een ander element wat het voor sommige mensen onbereikbaar maakt om een bepaald gebied te verlaten is de muur. Deze muur zou volgens de Israëliërs gebouwd zijn om veiligheidsredenen. Het geeft mij een vreemd gevoel om iets te zien waar je zoveel over hoort en leest.

WhatsApp Image 2019-02-12 at 17.07.20.jpeg

In Bethlehem zijn sommige gedeeltes van de muur grotendeels voorzien van graffiti. De meningen verschillen over het ‘opvrolijken’ van de muur. Het plaatsen van graffiti zorgt er volgens sommige Palestijnen voor dat men vergeet waarvoor de muur is gebouwd. Anderen zeggen dat het is om de Palestijnen en Israëliërs gescheiden te houden, en in Bethlehem ook juist om Palestijnen van Palestijnen af te scheiden, niet vanwege veiligheidsreden. Mij wordt ook verteld dat men de muur kan zien als een teken dat de Israëlische autoriteiten er niet in slagen om de Palestijnen weg te krijgen.

Naast de muur die wij bezoeken is een hotel gevestigd: The Walled Off Hotel. In het hotel bevindt zich ook een museum dat de moeite waard is om te bezoeken.

Vluchtelingenkamp

We vervolgen onze tour naar een refugeecamp. Het is nog altijd moeilijk te beseffen dat je als burger een vluchteling kunt zijn in je eigen land. Het kamp dat wij bezoeken is geen tentenkamp. Dat is het wel ooit geweest maar inmiddels zijn er woningen gebouwd. De grond is als ik het goed heb begrepen aangekocht door UNWRA. Het is een depressieve boel. Geen plek om geboren te worden of op te groeien. Maar het is nog altijd beter dan een tent zegt men. Wat mij het meest opvalt aan de Palestijnen is hun optimisme en het hebben van hoop. Ik blijf het bewonderenswaardig vinden.

WhatsApp Image 2019-02-12 at 17.07.21.jpeg