Plantreis blog: bijzondere plantdag en het belang

Hakima neemt deel aan de Plantreis die gaande is van 9-18 februari 2019. Zij maakt foto’s en schrijft stukjes, die wij met jullie mogen delen!

Dag 4

Olijfbomen voor een bijzonder mens

Het dorp Irtas, in het zuiden van het Bethlehem-district, waar we vandaag de bomen gaan planten, is vooral voor Palestijnen een gebied waar het gevaarlijk is om te zijn. Er bevinden zich veel nederzettingen die zich steeds verder uitbreiden. De soldaten die zich daar bevinden concentreren zich op Palestijnen en de populatie Palestijnen klein te krijgen. Daarom is het belangrijk dat er geplant wordt anders zullen steeds meer kolonisten komen. De kolonisten voelen zich steeds sterker worden waardoor ze Palestijnen aanvallen. Het is ook hier weer moeilijk te beseffen dat de kolonisten illegaal hun caravans plaatsen om stukje bij beetje Palestijnse grond proberen over te nemen zonder daar recht op te hebben maar daarin worden gesteund door de soldaten en de Israëlische autoriteiten.

Margriet Teders-boomgaard

Vandaag planten we 200 bomen op twee velden. 101 hiervan zijn voor de Margriet Teders-boomgaard. Zij heeft zich jarenlang ingezet voor de Palestijnen en hun strijd tegen de onrechtvaardige handelwijze van de Israëlische autoriteiten. In het filmpje wordt door Muhanad toegelicht wat zij voor hen heeft betekend.

De boer, Hani Odeh, bedankt ons voor onze hulp. Het betekent voor hem en zijn van familie erg veel dat wij hier zijn om hen te steunen in deze strijd. Het geeft hem hoop. Het is als een soort kaars die blijft branden zoals hij zelf zegt.

De steun van de vrijwilligers vandaag en van deze olijfbomen zijn als een soort kaars die blijft branden.
— Hani Odeh - Palestijnse boer

Ik zie met mijn eigen ogen dat kolonisten bezig zijn met het fotograferen van onze activiteit. Je vraagt je af of ze niets anders te doen hebben dan de boeren lastig te vallen.

Je moet hier zijn om te zien hoe onrechtvaardig dit allemaal is. Het is moeilijk te bevatten als je dit niet met je eigen ogen ziet.
— Hakima

Olijfbomen Margriet Teders-boomgaard

Olijfbomen sponsoren voor Palestina

’s Middags hebben we een lezing over the olive planting program.

Ibrahim van de Joint Advocacy Initiative (JAI) legt uit dat het voor boeren niet gebruikelijk is om op hun grond te wonen, maar op afstand. Dit maakt het voor Israëlische soldaten makkelijker om deze te confisqueren.

De Olive Tree Campaign kan op simpele maar effectieve wijze bijdragen aan deze kwestie. Wanneer je een boom doneert, kun je ook op de hoogte blijven van wat er met je boom gebeurt. Hierdoor raak je meer betrokken bij de kwestie in Palestina, legt hij uit.

Doordat de bomen gesponsord zijn door individuen en organisaties uit de internationale gemeenschap, wordt de kans kleiner dat deze door kolonisten en soldaten worden kapotgemaakt omdat dit zorgt voor negatieve publiciteit voor de Israëliërs. Zonder deze sponsoring zouden de meeste boeren hun grond al kwijtgeraakt zijn aan de kolonisten.

Waarom olijfbomen? Voor Palestijnen zijn olijfbomen meer dan alleen een boom. Het is een symbool van hun verzet. Ze zijn verbonden met hun land zoals deze bomen zijn verbonden met de grond. Het verlies van een van deze bomen is net alsof ze hun kind verliezen. De boom is ook een bron van inkomsten.

Juist internationale bomen

500-600 boeren dienen een verzoek in bij JAI omdat ze bedreigd (bedreigde gronden) worden door kolonisten. Ze willen juist de internationale bomen. De boeren kunnen namelijk gratis bomen krijgen vanuit ministerie van Landbouw. Het belang van deze bomen is omdat ze hiermee hun grond kunnen beschermen. De aanwezigheid van de internationale gemeenschap zorgt voor hoop bij de boeren omdat er naar hun verhaal wordt geluisterd en ze gesteund worden. Daarom is het belangrijk dat we bomen blijven sponsoren om op deze manier te voorkomen dat Palestijnse boeren hun grond onterecht kwijtraken aan de kolonisten.