Plantreis blog: op het land

Hakima neemt deel aan de Plantreis die gaande is van 9-18 februari 2019. Zij maakt foto’s en schrijft stukjes, die wij met jullie mogen delen!

Koffie maken op het land

Dag 5

Vandaag planten we weer 200 bomen bij een boer. Het gebied waar de grond zich bevindt zijn de Israëlische kolonisten flink bezig om de boeren te omringen, zodat, zo hopen ze, het voor hen makkelijker wordt om de grond over te nemen. Iets verder gelegen van de grond van de boer heeft een Israëlische kolonist zich al gevestigd. Dit uiteraard op andermans grond die niet van de kolonist is. Tot op heden is het de boer gelukt om de Israëlische kolonisten weg te houden van zijn land. Hij heeft namelijk het geluk dat hij rechtsgeldige documenten heeft waaruit blijkt dat de grond van zijn familie is. De kolonisten proberen zich te vestigen en zien dan wel of iemand de grond komt opeisen. Indien dat niet gebeurt, zal het voor de kolonisten steeds makkelijker worden om de verschillende nederzettingen met elkaar te verbinden en zo steeds meer boeren in te sluiten en vervolgens ze proberen te dwingen weg te gaan, ondanks het feit dat dit allemaal onrechtmatig gaat. De kolonisten hebben het Israëlische leger aan hun zijde.

In de witte hulzen zijn de olijfbomen beschermd tegen hongerige schapen

Op Palestijnse grond is in het jaar 2000 een vastgoedproject gestart waarbij ongeveer 100 appartementen zijn gebouwd, alleen zijn deze tot op heden niet klaar en niet in gebruik omdat de Israëlische autoriteiten dit hebben stopgezet. Kun je het voorstellen dat op eigen grondgebied wordt gebouwd en door de Israëlische autoriteiten wordt tegengehouden terwijl zij hier juridisch gezien geen rechtsmacht hebben. Het blijft daarom belangrijk om de bomen te planten. De boer bedankt ons daarom ook meerdere malen. Dit geeft hem hoop en zorgt ervoor dat hij en zijn familie de grond kunnen behouden omdat het bewerkt wordt. Dit terwijl het juridisch gezien zijn grond is en hij zelf zou moeten weten wat hij er mee wil doen. Ik raad het iedereen dan ook aan om mee te doen aan het Plantprogramma!

 

Olijfboom - een teken van hoop

WhatsApp Image 2019-02-15 at 15.18.15.jpeg