Verbondenheid omwille van rechtvaardigheid, ook wanneer je op andere gebieden hele verschillende overtuigingen hebt. Kan dat?
Moslims
Een voorbeeld uit de pre-islam periode is het Verbond der Deugdzamen (Hilf al-Fudul). Een verbond welke het opstaan tegen onrechtvaardigheid hoger acht dan kijken naar wie de dader en het slachtoffer zijn. Dus zelfs als het jouw broer is die onrecht doet aan een vreemde, dan sta je op t.b.v. rechtvaardigheid. Het is een verbond waarbij de Profeet Mohamed (vzmh) betrokken is geweest, en ook nadat de boodschap van de islam hem geopenbaard werd zei de Profeet dit verbond te onderschrijven.
Christenen
Voor christenen komt alles samen in een van de twee belangrijkste geboden waartoe Jezus opriep “Heb uw naaste lief als uzelf”. Verbondenheid is daarin de kern.
"Heb uw naaste lief als uzelf", ongeacht wat we wel en niet geloven is dit een belangrijk uitgangspunt in de basis van ieder mens en volgens iedere religie. Toch leven we in een wereld waar dat nog niet zo makkelijk is. Wie is dat überhaupt, "uw naaste"? En Palestijnen, die ver van ons wonen, worden die als naasten gezien? Jezus geeft antwoord op deze vraag in de bijbel in het boek van Lucas. Het verhaal speelt zich af in Palestina, want het gebeurt tussen de Palestijnse steden Jeruzalem en Jericho.
Daar staat het verhaal van een wetsleraar die Jezus vragen stelde "Toen vertelde Jezus een verhaal. Hij zei: ‘Een man reisde van Jeruzalem naar Jericho. Maar onderweg werd hij door rovers overvallen. Ze pakten alles van hem af, ook zijn kleren. Ze sloegen hem halfdood, en lieten hem liggen. Toevallig kwam er een priester langs. Hij zag de man wel liggen, maar hij liep hem voorbij aan de overkant van de weg. Toen er even later een hulppriester langskwam, gebeurde hetzelfde. Hij zag de man wel liggen, maar hij liep hem voorbij aan de overkant van de weg. Toen kwam er een vreemdeling langs, een Samaritaan. Hij zag de man liggen en kreeg medelijden. Daarom ging hij naar hem toe. Hij verzorgde de wonden van de man met olie en wijn. En hij deed er verband om. Toen zette hij de man op zijn eigen ezel en bracht hem naar een herberg. Daar zorgde hij voor hem. De volgende dag gaf de Samaritaan geld aan de eigenaar van de herberg en zei: ‘Zorg goed voor de man. Als het je meer geld kost, krijg je dat van me op mijn terugreis.’’ Toen vroeg Jezus: ‘Wat denk je? Wie was de medemens van de man die overvallen werd? De priester, de hulppriester of de Samaritaan?’ De wetsleraar antwoordde: ‘De Samaritaan, want die was goed voor de gewonde man.’ Toen zei Jezus: ‘Doe dan voortaan net zoals de Samaritaan.’
Ongelovigen
Of je nou in iets gelooft of niet, iedereen wil verbonden zijn, dat zit gewoon in ons mensen. Hoe mooi als we die waardes kunnen inzetten voor dat wat goed en rechtvaardig is?! Opstaan voor dat van wat je weet dat goed is. Het is zelfs bewezen dat we als mensen gelukshormonen aanmaken wanneer we delen en geven. Goed doen voor de wereld, is letterlijk goed voor jezelf!
Plant een Olijfboom community
Plant een Olijfboom bestaat uit een groep 'verbonden' mensen met hele verschillende (religieuze) achtergronden. Moslims, ongelovigen, joden en christenen werken samen voor rechtvaardigheid. Samen voor een vrij Palestina, en tegen bezetting, kolonisatie, blokkade, annexatie en apartheid. Iedere dag doen meer mensen mee. Door olijfbomen te sponsoren, of aan te geven Palestina te willen bezoeken. Dat geeft hoop, want de wereld is beter af als we ons met elkaar verbinden.