Betekenis van de olijfbomen voor Palestijnse Huda

In week van liefdadigheid willen jullie graag laten zien wat de impact is van gesponsorde olijfbomen. Want wat betekenen deze olijfbomen eigenlijk voor Palestijnen? De Palestijnse Huda uit Al-Khader vertelt het jullie graag zelf!

 
 

Belang

In de tijd van het Ottomaanse Rijk wilde de Sultan zoveel mogelijk belasting innen. Van land waar geen gewassen groeiden en niet geoogst werd, kreeg hij geen inkomsten. Daarom vaardigde hij halverwege de 19e eeuw een wet uit. Deze wet bepaalt dat land dat niet wordt gecultiveerd voor een periode van drie tot zeven jaar tot Staatsland zal worden verklaard. Leeg land werd zo Staatsland voor het Ottomaanse Rijk.

Huda.png

Sinds de jaren ’70 gebruikt het Israëlische regime deze oude Ottomaanse wet om het land van de Palestijnse boeren op de Westelijke Jordaanoever zogenaamd ‘legaal’ te kunnen confisqueren. Nadat het Palestijnse land tot Staatsland is verklaard, kunnen Palestijnse families of gemeenschappen dit land niet meer gebruiken en wordt het exclusief door Israël gebruikt, meestal door Joodse kolonisten en het Israëlische leger.

Door de aanplant van olijfbomen op privé land van Palestijnse landeigenaren, help je mee het land te beschermen tegen onteigening. Daarnaast zijn de gesponsorde olijfbomen zoals Huda vertelde een reden om standvastig te blijven. Een concrete manier om solidariteit te tonen en hoop te geven.