Ambtenaren, advocaten, artsen en acteurs herdenken 15.000 Palestijnse kinderen

Persbericht

Bekende en onbekende Nederlanders vragen donderdag aandacht voor de kinderen in Gaza bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken met duizenden kinderschoenen

Foto: Plant een Olijfboom/Photonyx

Den Haag, 23 mei 2024 | Schoenen die niet meer gevuld zullen worden. Morgen wordt voor de zesde maal het herdenkingsprotest georganiseerd waarbij duizenden kinderschoenen worden geplaatst. Voor het Ministerie van Buitenlandse Zaken zullen ambtenaren, advocaten, artsen en acteurs samen met vrijwilligers van stichting Plant een Olijfboom de namen van reeds meer dan 15.000 in Gaza vermoorde kinderen voorlezen. Zij doen dit om de kinderen te herdenken, en op te roepen tot een einde aan plausibele genocide in Palestina.

Breed gedragen herdenkingsprotesten

De herdenkingsprotesten in Haarlem, Amsterdam, Utrecht en Rotterdam zijn gedragen door honderden vrijwilligers. Bekende en onbekende Nederlanders waaronder Katja Schuurman, Tess Milne, Walid Benmbarek, Lucy Woesthoff, Najib Amhali en vele vrijwilligers leverden een bijdrage door schoenen in te zamelen, te plaatsen, in te pakken en namen te lezen.

Foto: Plant een Olijfboom/Photonyx

Ook in Den Haag zullen prominenten namen komen lezen. Verschillende advocaten, ambtenaren, artsen en acteurs zullen hun stem gebruiken om aandacht te vragen voor de in Gaza vermoorde kinderen. Onder hen acteurs Eva van der Gucht, Nasrdin Dchar, influencer Minouche van der Gijp, woord-kunstenaar Derek Otte en directeuren van o.a. de Hope Foundation en The Rights Forum.

Het internationaal recht is niet selectief, waarom is onze overheid dat dan wel?

Ambtenaren sit-in en staan op

Foto: Plant een Olijfboom/Soooph Photography

Donderdag is ook de 22e ambtenaren sit-in. Een wekelijks protest van rijksambtenaren waar ook Artsen voor Gaza en Advocaten voor Vrede bij aansluiten. Ze protesteren tegen het beleid van de Nederlandse regering t.a.v de genocide in Gaza, welke in strijd is met het internationaal en humanitair recht en andere belangrijke onderdelen van het Nederlandse beleid.

Als ambtenaren zijn wij ons doordrongen van het belang van internationaal recht. We legden een eed af op de Grondwet, inclusief artikel 90 waarin staat dat de regering de internationale rechtsorde bevordert. Het is aan ambtenaren om de politiek erop te wijzen wanneer beleid het internationaal recht (mogelijk) schaadt. En die taak - die plicht - nemen wij zeer serieus.
— Ambtenaren en de Grondwet

Tijdens deze sit-in sluiten ambtenaren aansluiten en opstaan voor de kinderen in Gaza om hun namen te lezen. Verschillende mensen zullen ook een woord richten tot het ministerie van Buitenlandse Zaken waaronder advocaat Militair Recht Reinout Sterk, arts Sara Galli, en de directeur van stichting Plant een Olijfboom Esther van der Most.

Nederlanders persoonlijk geraakt door de bombardementen

Foto: Plant een Olijfboom/Photonyx

Tien jaar geleden kreeg Angélique Eijpe het verschrikkelijke bericht dat haar schoonmoeder, drie zwagers, haar schoonzus en 12-jarig neefje waren gedood door een Israelisch bombardement. De kinderen van Angélique verloren sinds oktober nog eens 28 familieleden. Nu, nog geen tien jaar later verloor ook Esther van der Most haar schoonmoeder, schoonzus en nichtje van vijf, die groot op de banner het gezicht is geworden van de herdenkingsprotesten.

“Is hier sprake van genocide, ethnische zuivering of ernstige oorlogsmisdaden? Je komt hier snel terecht in een discussie over juridische definities. Maar welk woord of juridische definiëring je ook kiest het is duidelijk wat er de afgelopen zeven maanden is gebeurd. De intentie van Israël was daarbij evident vanaf de eerste week na 7 oktober; het gaat om het vervullen van een primaire behoefte aan wraak, het onleefbaar maken van Gaza en het verdrijven van zoveel mogelijk Palestijnen om uiteindelijk de gehele Gazastrook te herbezetten. Alles onder het mom van zelfverdediging en het vernietigen van Hamas. Dat we het narratief van zelfverdediging al die tijd hebben gesteund en de realiteit en tegelijk uitgesproken werkelijke bedoeling hebben genegeerd heeft een ernstige mate van medeplichtigheid tot gevolg waar ik in ieder geval in professionele zin volledig afstand van moest nemen.” zegt Angélique Eijpe.

Angélique Eijpe nam in november, na ruim 21 jaar werkzaam te zijn geweest voor het ministerie van buitenlandse zaken, onder andere als plaatsvervangend ambassadeur, ontslag vanwege het Nederlandse Gaza beleid. Voor haar vertrek was zij één van de initiatiefnemers achter de ambtenaren sit-ins en betrok sindsdien ook tal van oud-ambassadeurs en diplomaten bij dit initiatief. Ze zal de namen van kinderen lezen.

Foto: Plant een Olijfboom/Soooph Photography

Groeiende zorg in de samenleving

Pogingen om tot een staakt-het-vuren te komen worden consequent door het Israëlische regime afgewezen. 'Zijn 125.000 doden, vermisten, gewonden en de nagenoeg totale verwoesting van de kleine Gazastrook niet genoeg? Is het niet tijd voor zowel de tientallen Israëlische als duizenden Palestijnse gijzelaars om eindelijk terug te keren naar hun families?' Een groeiend deel van de Nederlandse burgers vindt van wel.

Foto: Plant een Olijfboom/Photonyx

Veel mensen vinden het verschrikkelijk om te zien wat de Palestijnse bevolking wordt aangedaan met Nederlandse ondersteuning. Wanneer de overheid geen rechtvaardig beleid nastreeft ten tijde van etnische zuivering groeit het gevoel dat mensenrechten er niet toe doen, en realiseren burgers dat ook hun veiligheid en vrijheid maar relatief is”, stelt Esther van der Most, directeur van de stichting Plant een Olijfboom. Ondanks de polariserende uitspraken van politiek die we veel horen in de media, zien wij juist dat burgers van alle kleuren, achtergronden en religies actie ondernemen omdat zij willen dat ook Palestijnse kinderen het recht hebben om in veiligheid en vrijheid op te groeien.

Een moment van en voor iedereen

Foto: Plant een Olijfboom/Photonyx

Kinderen komen om door Israelische bombardementen, scherpschutters, ziektes, kou, gedwongen uitdroging en uithongering. Een ongekend aantal kinderlevens dat maar moeilijk is voor te stellen. Om dit tastbaar te maken worden duizenden kinderschoenen neergezet. Zo vragen deelnemende burgers om rechten voor Palestijnen.

De herdenkingsprotesten zijn een moment om gezamenlijk te rouwen. Iedereen in Nederland is daarom welkom op het plein voor het Ministerie van Buitenlandse Zaken aan de Rijnstraat 8 te Den Haag. Tussen 11u en 16u kan een knuffeltje, bloem of briefje bij de schoenen neergelegd worden. Ook mogen mensen zelf kinderschoenen bijzetten, want dagelijks stijgt het aantal Palestijnse kinderdoden.

Foto: Plant een Olijfboom/Photonyx