Prominenten en BN'ers herdenken Palestijnse kinderen A.s. Zondag in Groningen
Voor de achtste maal organiseert stichting Plant een Olijfboom een herdenkingsprotest voor de kinderen in Gaza. Nadat het herdenkingsprotest afgelopen maand in het zuiden van Nederland werd georganiseerd, is het nu tijd voor het noorden van Nederland. Meer dan 16.000 kinderen worden op zondag 21 juli op de Grote Markt in Groningen herdacht, met bijna hetzelfde aantal paren kinderschoenen.
Bekende en onbekende Nederlanders wisselen elkaar iedere 10 minuten af om de namen van vermoorde Palestijnse kinderen voor te lezen. Tussen 12 uur en 17 uur worden de namen gelezen door onder meer acteur Mads Wittermans, oud-ambassadeur Erik Ader, dierenactiviste Lenie 't Hart, Max Wieselmann van Een Ander Joods Geluid, predikanten, fotografen, artsen van Artsen voor Gaza, dichters en studenten & staf van Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Zangeres Hiske Bongaarts zal een lied ten gehore brengen. Meer dan honderd mensen zijn als vrijwilliger betrokken bij dit herdenkingsprotest. Zij willen de kinderen herdenken en oproepen tot een blijvend einde aan het geweld in Gaza.
Enkele schoenen
Soms staat er een enkele schoen tussen de paren, want duizenden kinderen in Gaza verloren ledematen vanwege Israëlische bombardementen. In januari al meldde de VN dat iedere dag tien kinderen een arm of been verliezen. Veelal zonder verdoving omdat deze niet voorhanden is. Ook in de decennia voor oktober zijn veel Palestijnen hun ledematen al kwijtgeraakt door bombardementen tijdens voorgaande Israëlische militaire aanvallen, maar ook vanwege exploderende kogels die gericht op ledematen afgevuurd zijn tijdens de vreedzame Great March of Return, waarbij de Palestijnen in Gaza aandacht vroegen voor de belegering waaraan zij al sinds 2007 worden onderworpen.
Tijdens het herdenkingsprotest in Groningen zal er extra focus zijn op het noorden van Gaza. Daar heerst momenteel een hongersnood, omdat het Israëlische regime de doorvoer van voedsel en andere noodhulp tegenhoudt, en voedselopslagplaatsen heeft gebombardeerd.
Eieren
Groente, vlees, het komt allemaal uit blik. Aziz is met zijn dochter Elan nog steeds in het noorden van de Gazastrook. Zijn vrouw en 5-jarige dochter Leen zijn reeds gedood door een Israëlisch bombardement. Aziz maakt zich grote zorgen over de impact van het bewerkte voedsel, waardoor orgaanklachten ontstaan en die onvoldoende vitamines en mineralen bevatten. Onlangs wist hij een aantal eieren te bemachtigen. Zijn dochter Elan blijft erom vragen. De tanden van de kinderen beginnen uit te vallen. Er zijn geen producten zoals melk verkrijgbaar die calcium bevatten.
Dankzij de eieren kon Aziz toch een kleine bron van calcium vinden voor zijn dochter. Hij maakte de eieren schoon en maalde de eierschalen. Dit deed hij door het eten van Elan, zodat zij toch wat calcium binnenkreeg. Helaas zijn de eieren extreem duur, waar wij een doos eieren in de winkel voor zo’n 2 euro kopen, betalen ze in Gaza nu 2 euro voor één ei. Voor veel mensen die al negen maanden niet kunnen werken, is dit simpelweg geen optie.
Niet te bevatten aantallen
Kinderen sterven niet alleen van bombardementen, die ook dag en nacht doorgaan zowel in het noorden, midden als zuiden van Gaza. Zij sterven ook van de honger. Meer dan 16.000 kinderen zijn vermoord, en dat is volgens de registraties in ziekenhuizen waar het registratiesysteem onvoldoende functioneert. Het vermoedelijke daadwerkelijke aantal vermoorde kinderen ligt waarschijnlijk vele malen hoger volgens recente artikelen van The Lancet en schrijfster Susan Abulhawa voor de Electronic Initifada. Maar als we het alleen bij de geregistreerde cijfers houden, dan is het al meer dan afgrijselijk. Dit moet stoppen, en daarom is dit niet alleen een herdenking maar juist ook een protest. Een herdenkingsprotest.
Iedereen is zondag 21 juli welkom op de Grote Markt in Groningen. Vanaf 12 uur zullen bekende en onbekende Nederlanders de namen van vermoorde kinderen voorlezen. Ook zullen er optredens zijn van artiesten. Het herdenkingsprotest wordt georganiseerd door stichting Plant een Olijfboom met de ondersteuning van lokale groepen. In Groningen zijn dat Vrouwen in het Zwart, Groningen Jabalya, Groningen4Palestine, en Groningse studenten. Samen vragen we aandacht voor de genocide in Gaza en roepen we op tot een einde. Mensen kunnen hun verdriet uiten door het neerleggen van bloemen, knuffeltjes, speelgoedjes, briefjes en tekeningen.