Rapport: Martelingen in Israëlische gevangenissen schering en inslag

Welcome to HELL

In Augustus 2024  publiceerde B’Tselem een rapport waarin zij hun grote zorg uitspreken over de behandeling van Palestijnse gevangenen van het Israëlische apartheidsregime. 

Het rapport geeft een duidelijke indicatie van het systematisch en constitutionele beleid gericht op mishandeling en marteling van Palestijnse gevangenen door Israël.

Ik stond geleund tegen een muur. Ik had gebroken ribben en was gewond aan mijn rechterschouder, mijn rechterduim en een vinger aan mijn linkerhand. Ik mocht een half uur lang niet bewegen en nauwelijks ademhalen. Iedereen om me heen schreeuwde van pijn en sommige waren aan het huilen. De meeste waren aan het bloeden. Het was een nachtmerrie waarvoor woorden tekort schieten
— verklaring van Ashraf al-Muhtaseb, 53, vader van 5  kinderen. Hij werd vastgehouden in Etzion detentiecentrum en de Ofer en Negev gevangenis

In dit artikel wordt gesproken over gevangenen. Een meer passende term zou gegijzelden zijn. Op het moment dat je een persoon meeneemt naar een plek zonder dat daar een passende aanklacht tegenover staat en deze persoon openstelt aan mishandeling en marteling dan mag er eigenlijk niet meer gesproken worden van gevangenen maar van gegijzelden of zelfs systematische ontvoering. We houden echter het woord gevangenen aan omdat we refereren aan de term die B’Tselem gebruikt in hun rapport en zij los van menselijke gevoelens een krachtig rapport hebben geschreven waaruit blijkt dat zelfs als het Israëlische regime deze gegijzelden gevangenen noemt, de grove schendingen van hun rechten nooit goed te praten zijn.

Vele manieren

De mishandelingen en martelingen bestaan uit willekeurig ernstig lichamelijk geweld, seksueel geweld, vernedering, bewuste uithongering, ernstige onhygiënische omstandigheden, onthouden van slaap, onthouden van én straffe op alle godsdienstige uitingen, in beslagname van alle persoonlijke en gemeenschappelijke bezittingen en ontzegging en weigering van passende medische zorg. 

De volgende dag kwamen er twee bewaarders en ze namen me mee naar een cel van 1,5 m2 zonder toilet. Ik zat 3 maanden alleen in deze cel. […]. Het licht bleef 24/7 aan en ik verloor elk besef van tijd. Ik wist niet meer welke tijd van de dag het was of zelfs welke dag het was. Ik had niemand om tegen te praten. Ik ben daar bijna gek geworden.
— Verklaring van M.A, Hebron district

Administratieve detentie

Ruim de helft van de 9623 Palestijnse gevangenen (peildatum juli 2024) zitten vast zonder aanklacht en worden het recht ontnomen om zich te verdedigen. Zij zitten vast in wat Israël een administratieve detentie noemt. 

Op 18 oktober 2023 heeft de toenmalige Israëlische minister van Nationale veiligheid Itamar Ben Gvir een noodtoestand uitgeroepen mbt de gevangenissen met daarin toestemming om de meest basale mensenrechten te mogen schenden van alle Palestijnse gevangenen. Sindsdien zijn alle grenzen verdwenen en hebben de gevangenen geen enkel recht meer.

“Het voedsel was verschrikkelijk, zowel in hoeveelheid als kwaliteit. We kregen porties wat voor niemand genoeg zou zijn. Meestal was het voedsel rot, bijvoorbeeld de eieren en yoghurt. Op een dag wilde een gevangene in de cel naast ons zijn yoghurt ruilen omdat de houdbaarheidsdatum was verstreken. Ze straften daarvoor al zijn celmaten, ze lieten honden op ze los en sloegen ze met knuppels. […].
— Verklaring van Hisham Saleh, 38 jaar, Ofer gevangenis

Conclusie

Foto: Hani Alshaer

Gezien de heftigheid van de martelingen en de mate waarin de bepalingen van het Internationaal Recht worden geschonden en het feit dat deze schendingen zijn gericht op alle Palestijnse gevangenen, is er maar één conclusie mogelijk. Namelijk het feit dat Israël door het uitvoeren van deze martelingen en schendingen een oorlogsmisdaad pleegt en zelfs een misdaad tegen de menselijkheid. Wij mogen hier onze ogen niet voor sluiten en kunnen alleen maar hopen dat Israël hier op een dag verantwoording over moet afleggen. 

 
 

Over B’tselem

B’tselem is een organisatie die streeft naar het openbaren van de grove schendingen van de mensenrechten van de Palestijnen door Israël met als hoofddoel een einde te maken aan het apartheidsregime (uitspraak ICJ 19 juli 2024).

 

Video: B'tselem