Landelijk protest 29 september

We roepen iedereen op om zondag 29 september tussen 15u en 17u op de Dam in Amsterdam te zijn. Vanaf 14:45u ben je welkom en om 15u begint het protest. Al bijna een jaar lang worden iedere dag miljoenen Palestijnse mannen, vrouwen en kinderen vermoord, verwond en geterroriseerd. We moeten gewoon massaal iets doen. Lees meer over wat we gaan doen en hoe je je kunt voorbereiden!

Najib Amhali, Katja Schuurman, Isa Hoes, Lakshmi, Jennifer Ewbank, Eva Duivesteijn, Salwa van der Gaag, Nous van der Gijp, Maya-Nora Saaid, Jaap Hamburger, Hiske Bongaarts, Mo Kotesh, Berber van der Woude, Mohammed Alshaer van Palestinian Videos en de Gazaanse Yalla3 Dabke groep zijn een aantal van de mensen die erbij zullen zijn. In de aanloop naar het protest worden ook andere namen bekend gemaakt.

Podium voor stemmen uit Palestina

Palestijnen worden te weinig gehoord. We willen Palestijnen laten spreken. We willen woorden die Palestijnen zelf gezegd hebben laten klinken op de Dam in Amsterdam. Gelezen door bekende Nederlanders. Versterkt door iedereen die aanwezig is, en door muziek die raakt.

Foto: Oh Beautiful World

Veel mensen lijken hetzelfde gevoel te hebben: “dit moet stoppen” “wat kunnen we nog doen” “laten we alles proberen, als we maar iets doen”. En dat is wat dit is, met elkaar het geluid van Palestijnen laten horen, en samen laten zien dat wij vinden dat het doden van Palestijnse mensen moet stoppen. Want ondertussen zijn al duizenden en duizenden Palestijnen vermoord, en is praktisch alles dat het leven leefbaar maakt, zoals scholen, universiteiten, winkels, wegen, woningen verwoest.

We gaan niet alleen luisteren, we gaan dit ook samen doen. Kom daarom met iedereen die je kent. Neem je familie, vrienden en collega’s mee. Want het wordt een mooie actie en alleen samen maken we impact.

Bereid je voor

Er zijn vast beelden en uitspraken die mensen uit Palestina deelden die je bij zijn gebleven. Wat raakte jou in de afgelopen (bijna) 12 maanden? Maak een protestbord, print een foto van social media uit, plak dat op een stuk karton en schrijf daaronder een tekst. Of schrijf alleen de quote groot op. Op die manier kunnen we laten zien aan de mensen in Gaza, de Westoever en heel Palestina dat zij door mensen in de wereld gezien en gehoord worden. Want na al bijna 1 jaar alle pijn te delen vragen zij zich regelmatig af:

Geven de mensen in de wereld wel iets om ons?
Wat zijn onze levens waard?

Foto: Hani Alshaer

 

Geen Mars, wel gezamenlijk de straat op

Foto: Oh Beautiful World

Week in week uit gaan mensen de straat op. Zij roepen op tot een einde aan het geweld dat Palestijnen wordt aangedaan. Uiten hun woede, tonen hun solidariteit. Voor voorbijgangers is het niet moeilijk om na het zien van de mars weer gewoon door te gaan met hun boodschap of wandeling. Wij willen daarom iets anders proberen.

Na dit protest vragen we iedereen om een pakketje folders te halen. Op deze folder staan quotes van Palestijnen en een QR-code naar manieren waarop iedereen iets kan doen. Want veel mensen willen wel iets doen, maar weten nog steeds niet goed wat, en vaak zelfs ook niet hoe hard dit nodig is. Daarom willen we vanuit het protest samen maar alleen de straat op gaan. Wat als duizenden mensen onderweg naar hun woonplaatsen echt in gesprek gaan met de mensen die ze tegenkomen en ze een flyer geven. In het gesprek kun je simpelweg vertellen:

Ik was net op de Dam en daar hoorde ik het verhaal van ... dat raakte mij omdat ... en ik wil graag dat Palestijnen ook vrij en veilig kunnen leven. Ik heb daarbij uw hulp nodig.

Vervolgens kun je het gesprek aangaan. Voor veel mensen voelt dit moeilijk of spannend, maar wanneer we het allemaal tegelijk gaan doen, dan is het veel minder spannend. En uiteindelijk wordt alles dat je een paar keer doet steeds makkelijker, en je kunt er zoveel impact mee maken.

Help extra

Je kunt extra helpen door je aan te melden voor de ordedienst en flyerteam.

En deel de berichten die je tegenkomt op social media zo breed mogelijk.

 

Foto: Oh Beautiful World