Op het Schouwburgplein in Rotterdam vindt op 7 september het negende herdenkingsprotest plaats. Opnieuw zullen bekende en minder bekende Nederlanders de namen van vermoorde kinderen lezen en duizenden kinderschoenen neerzetten om de kinderen te herdenken en op te roepen tot een einde van de genocide in Gaza.
Dit is de tweede keer dat Plant een Olijfboom in Rotterdam samen met lokale Rotterdamse organisaties aandacht vraagt voor de genocide die door Israël wordt gepleegd en al tienduizenden Palestijnse levens heeft geëist. Dit herdenkingsprotest vindt precies elf maanden na de start van de Israëlische militaire aanval plaats. Die zoals de realiteit aantoont voornamelijk gericht is op Palestijnse burgers en burgerdoelwitten.
“Waarom gebeurt ons dit?”
Woorden die Lara, een Palestijns meisje van een jaar of 7 eind augustus uitsprak nadat haar oom haar zwaargewond het ziekenhuis binnenbracht. Ondanks haar pijn glimlacht Lara naar de camera. Lara’s oom spreekt woorden van kracht uit. Hij vraagt haar ‘We zullen overleven, toch?’. Het klinkt als een noodkreet voor de mensheid, woorden die ons zouden moeten wakker schudden. Want als we een genocide die zo goed gedocumenteerd wordt laten gebeuren, dan zijn we als mensheid compleet verloren. Zullen we wakker geschud worden? En leeft Lara vandaag nog? Twee vragen waarvan we alleen maar mogen hopen dat het antwoord 'ja' is. Toch?
Ook al doen Palestijnse journalisten dag en nacht verslag van de gruwelijkheden die hun volk wordt aangedaan, waaronder ook hun families en collega’s, toch krijgt het Nederlandse publiek er onvoldoende van mee. Een gekleurd beeld wordt hen getoond. Waarin de aggressor steeds weer als bron het podium krijgt. Berichten over Palestijnen zijn vaak een kort berichtje in een van de journaals op een dag, terwijl als er nieuws is over een Israelische gijzelaar dan wordt dit in alle uitzendingen herhaald, persoonlijk gebracht. Kortom: als groter leed behandeld.
De tienduizenden Palestijnse doden zijn geen nummers. Het zijn mannen, vrouwen en veelal kinderen. Er moet aandacht zijn voor alle menselijke tragedies. En wanneer men wil dat de tragedies voor alle burgers stoppen, dan zal er een einde moeten komen aan de bezetting, kolonisatie, apartheid, etnische zuivering door het Israëlische regime. Daarna kan er gelijkwaardigheid en een rechtvaardige vrede komen.
Duizenden schoenen
Om het verschrikkelijke onrecht van duizenden vermoorde kinderen tastbaar te maken organiseert Plant een Olijfboom in verschillende steden herdenkingsprotesten. Duizenden kinderschoenen worden neergezet. Vrijwilligers informeren voorbijgangers. En de vermoorde kinderen worden herdacht doordat Nederlanders hun namen voorlezen.
16.500+ kinderlevens zijn genomen volgens de officiële cijfers. Het werkelijke aantal ligt al vele malen hoger volgens recente berekeningen. En wordt ondertussen geschat op zo’n 83.000 vermoorde kinderen/200.000 vermoorde Palestijnen.
Terug in Rotterdam
In december 2023 werd het eerste herdenkingsprotest georganiseerd. Toen op de Binnenrotte in Rotterdam. Nu, acht maanden later is iedereen welkom om naar het Schouwburgplein in Rotterdam te komen. Tussen 12u en 17u is het mogelijk om de schoenen te zien, de namen te horen, en iets persoonlijks zoals een briefje, bloem of knuffeltje neer te leggen.