Je bent er geweest

Vrijdag 3 juni ben ik er geweest. In Culemborg wel te verstaan en tegelijkertijd ook weer een beetje in Palestina. De beelden van de korte film "Stolen Children, Stolen Lives" kwamen hard bij me binnen. De gedichten uit het boekje "Je bent er geweest" van Arie de Bruin (auteur) en Len Munnik (illustrator) werden door de schrijver zo pakkend voorgedragen, dat zij mij grepen en mijn herinneringen levendig terug sleurden naar Palestina. Ik zag de gezichten van de kinderen die ik daar ken voorbij flitsen, hun worstelingen, hun angsten.

Deze avond werd georganiseerd door de Culemborgse werkgroep 'Houd Hoop Levend, Plant een Olijfboom'. Een avond met de naam “Oorlogskinderen”. Het was een emotionele avond, ook een warme avond, een avond die kippenvel veroorzaakte. Ik ben blij dat de werkgroep in Culemborg zulke mooie en relevante avonden organiseert, al tien jaar lang. Ik ben er geweest en ik hoop nog eens terug te gaan. Stichting Plant een Olijfboom plant uit dank voor de afgelopen tien jaar en uit hoop op nog tien jaar mooie activiteiten, een olijfboom aan in Palestina voor de mooie mensen van deze werkgroep.

Stolen Children, Stolen Lives

In de film 'Stolen Children, Stolen Lives' horen we een Israëlische soldaat zeggen dat de soldaten het gevangen nemen van een kind beschouwen als het winnen van een trofee. Hij benoemt dat hij zich niet kan herinneren dat hij deze kinderen als kinderen zag, zelfs niet als personen. Hij vertelt hoe de kinderen werden gearresteerd maar niet met de bedoeling om ze te ondervragen. Er was geen informatie waar het leger naar zocht die deze kinderen zouden hebben. De film maakt duidelijk dat het daar niet om ging. Intimidatie op grote schaal onder de nieuwe generatie is het werkelijke doel.

Je bent er geweest

'Je bent er geweest', een prachtige bundel met gedichten en illustraties van Arie de Bruin en Len Munnik. Met toestemming van de auteur ben ik heel blij een gedicht te mogen delen. Een gedicht dat mij raakt omdat het precies is wat er met mij gebeurde nadat ik in Palestina was. Ik kan nooit meer zeggen dat ik het niet wist. En dat geeft verantwoordelijkheid.

Je kunt nooit meer zeggen
dat je ’t niet wist,
je bent er geweest
je hebt er gestaan

Je kunt nooit meer zeggen
dat je ’t niet wist,
je hebt het gezien
je liet er een traan

je kunt nooit meer zeggen
dat je ’t niet wist,
je stond bij de muur
je hebt het gehoord
je voelde het vuur
je zag hoe gestoord
het recht van de sterksten liefde vertrapt
mensen gijzelt
olijfbomen kapt
huizen vermorzelt,
land ingepikt
kinderen keelt en vrouwen verstikt

je kunt nooit meer zeggen
dat je ’t niet wist,
je hebt het gevoeld
je hebt er gestaan

je kunt nooit meer zeggen
dat je ’t niet wist,
je hebt er gehuild…
wat heb je gedaan?
— uit: Je bent er geweest, gedicht van Arie de Bruin
 

uit: Je bent er geweest, illustratie van Len Munnik

 

je bent er geweest Bestellen

Het boek 'Je bent er geweest' kun je bestellen en dan ondersteun je ook meteen kinderen die gearresteerd werden over hun trauma heen te komen. De opbrengsten van het boekje gaan naar het YMCA project “Post- trauma Rehabilitation of the Palestinian Ex-detainee Children in the West Bank” in Beit Sahour (Palestina).

Je kunt het op verschillende plekken online bestellen en direct betalen. Maar wil je dat zoveel mogelijk van jouw geld omgezet wordt in een donatie dan stuur je even een mailtje en regel je bestelling op die manier. Hoe je dat doet lees je op de pagina van de Palestijnse Kinderen Coalitie.

 

Janusz Korczak Stichting

Arie de Bruin is de voorzitter van de Janusz Korczak Stichting. Een stichting die zich bezighoudt met het doorgeven van het gedachtegoed van Janusz Korczak.

Korczak was kinderarts en stichtte in 1912 een weeshuis in Warschau. Hij bejegende de kinderen met respect, en focuste op een gelijkwaardige relatie tussen kinderen en volwassen. De kinderen konden zijn wie ze zijn, konden zich ontwikkelen en ervoeren het recht op de dag van vandaag. Janusz Korczak wordt gezien als één van de belangrijkste grondleggers van de Rechten van het Kind.

 

Wethouder Sidali

Ook Fouad Sidali, wethouder in Culemborg, schoof deze avond aan. Hij sprak over het lijden van Palestijnse en Israëlische kinderen. Hij benoemde hoe in het verdrag voor de rechten van het kind geschreven staat dat kinderen moeten kunnen overleven en zich moeten kunnen ontwikkelen. Hij veroordeelde de bezetting en sprak zich uit tegen het onrecht.

 

Meer foto's

Henri Veldhuis maakte de foto's van deze bijzondere avond die te zien zijn in deze blog. Geïnspireerd raken door nog meer mooie beelden van deze en andere avonden? Dat kan via de website van Henri. Klik vervolgens op de link in het midden van de pagina voor de foto's.

Arie de Bruin sloot de avond swingend af!


Deze blog werd geschreven door Esther

Esther is bestuurslid van Plant een Olijfboom, houdt niet van onrecht en is dol op het dragen van keffiyeh’s en het eten van Makloube.