Plantreis blog: Hebron & duurzaamheid

Hakima neemt deel aan de Plantreis die gaande is van 9-18 februari 2019. Zij maakt foto’s en schrijft stukjes, die wij met jullie mogen delen!

Dag 7

Initiatieven voor de toekomst

Vandaag gaan we naar Hebron, maar voordat we daar naartoe vertrekken, bezoeken we eerst nog even het Palestine Museum Of Natural History (Palestijns natuurhistorisch museum). Totdat we de lezing kregen, kon ik nog mijn vinger er niet helemaal op leggen waarom dit een onderdeel van het programma was. Dit werd duidelijk tijdens de lezing. Het is belangrijk - ondanks de situatie - dat de Palestijnen respect hebben voor elkaar, voor zichzelf en voor de natuur. Het museum probeert Palestijnen bewust te maken van de wijze waarop zij omgaan met de natuur en het milieu. Investeren in duurzaamheid geeft de mensen hoop en zorgt ook voor onafhankelijkheid van de Israëliërs. Zoals een van mijn reisgenoten zegt, doet het goed om te zien dat Palestijnen zich ook op de toekomst richten.

Hebron

Na deze korte stop vertrekken we naar Hebron. Op dit moment wordt Hebron gecontroleerd door de Israëlische autoriteiten. Er bevinden zich naar schatting meer dan 100 checkpoints in de stad. De eerste kolonist die zich in deze stad heeft gevestigd, heeft dit op zeer slinkse wijze gedaan. De dame in kwestie heeft een kamer geboekt in een hotel en heeft geweigerd na de checkout datum te vertrekken. Zij heeft zich dus permanent gevestigd in het hotel. Vervolgens zijn de Israëlische soldaten gekomen en hebben de kolonist bescherming geboden, waardoor zij dus makkelijk het hotel heeft kunnen overnemen. Het komt misschien bizar over, maar dit soort gebeurtenissen vinden nog dagelijks plaats. [Zoals afgelopen week in Jeruzalem, bekijk het filmpje onderaan deze blog.]

Als we door de oude stad lopen, zien we grotendeels verlaten straten. De Palestijnen worden letterlijk weggejaagd. Inmiddels hebben meer dan 400 winkeleigenaren hun winkels gedwongen of vrijwillig moeten sluiten. De Israëlische autoriteiten hebben altijd maar een reden voor de sluiting, of dit nu een weg betreft of een winkel, het is altijd vanwege ‘veiligheid’. Zelfs het bezoeken van de Ibrahimi moskee kan slechts door het passeren van een checkpoint. Het doel van de Israëlische autoriteiten is om er gewoon voor te zorgen dat Palestijnen vrijwillig de stad verlaten.

Een andere wijze waarop kolonisten proberen om Palestijnen weg te krijgen is door het lastigvallen van Palestijnen op straat of door bakken met afval gewoon uit het raam te gooien vanuit hun woningen in de nederzettingen. De Palestijnen hebben daarom boven de winkelstraten hekken en netten opgehangen om dit tegen te gaan. Deze netten beschermen echter niet tegen urine, chloor en andere vloeibare stoffen die ook naar beneden gegooid worden. De kolonisten zullen er dus alles aan doen om het de Palestijnen moeilijk te maken. Zij mogen bijvoorbeeld ook bepaalde straten niet gebruiken of moeten helemaal omrijden of lopen om bij een bepaald punt te komen. De stad wordt letterlijk afgesloten. Als toerist wordt het je ook niet gemakkelijk gemaakt. We proberen twee straten in te gaan maar worden direct door soldaten tegengehouden. Het zou niet kunnen vanwege Sabbat. De kolonisten kunnen uiteraard wel gewoon doorlopen. De stad geeft mij echt het gevoel in een oorlogsgebied te zijn. De bezetting duurt al 70 jaar, maar het lukt de Israëlische autoriteiten maar niet om de Palestijnen weg te krijgen.

25 jaar geleden bloedbad Ibrahimi Moskee

Text Plant een Olijfboom - 25 februari 2019

Precies 25 jaar geleden drong Baruch Goldstein, een Israëlische kolonist, de Ibrahimi Moskee binnen en schoot 29 mensen dood. Meer dan 100 mensen raakten gewond. Het leven van Palestijnen in Hebron wordt volledig gecontroleerd en geterroriseerd door Israëlische soldaten en extremistische kolonisten. De kolonisten geloven dat zij recht op het land hebben, en niet de Palestijnen die er wonen. Zij doen er samen met soldaten van het bezettingsleger alles aan om het leven van de Palestijnen onmogelijk te maken. Afgelopen week maakte Netanyahu een einde aan de internationale waarnemersmissie van TIPH in Hebron. De missie rapporteert sinds het bloedbad door Goldstein in 1994 over het geweld in de stad, maar wordt door Netanyahu nu afgedaan als ‘een internationale macht die tegen Israël opereert’.

Make love not walls

"De kolonisten zijn in mijn huis en ik sta op straat." Hoe Israëlische kolonisten een huis overnemen in Jeruzalem.