Plantreis blog: laatste dag en weer thuis

Hakima neemt deel aan de Plantreis die gaande is van 9-18 februari 2019. Zij maakt foto’s en schrijft stukjes, die wij met jullie mogen delen!

Dag 8

Planten en herinneren

Vandaag is de laatste dag van onze plantreis. We planten vandaag de laatste 200 bomen. Het planten gebeurt eigenlijk altijd in het zicht van een Israëlische nederzetting. Het blijft een akelig beeld hoe makkelijk deze nederzettingen zich uitbreiden. Het planten van de olijfbomen geeft mij het gevoel dat ik echt iets kan betekenen voor de Palestijnse boeren die we afgelopen week hebben bezocht.

Na het planten hebben we een vrije middag. Ik benut deze om terug te gaan naar een winkeltje waar we de eerste dag voorbij liepen. Dit winkeltje verkoopt onder andere aardewerk, waaronder een collectie aardewerk met olijven. Dit lijkt mij een mooi aandenken aan deze bijzondere reis. We sluiten de dag af met een afscheidsdiner met een Dabka optreden, dit is een Palestijnse volksdans.

Weer thuis

Het is een bijzondere week geweest met bijzondere verhalen en mensen. Het blijft soms toch lastig te begrijpen hoe dit allemaal zich heeft kunnen ontwikkelen tot de situatie van vandaag.

Ik heb mijzelf beloofd dat ik na mijn reis me in ga zetten om nog meer mensen bewust te maken van deze onrechtvaardige situatie. De eerste stap is mensen vertellen over deze mooie plantreis en ze bewegen misschien zelf de stap te zetten een reis te maken. Is een reis nog net een stap te ver? Dan is het sponsoren van een boom het minste wat je kunt doen om de situatie voor de Palestijnen en in het bijzonder de Palestijnse boeren dragelijker te maken.