Marijke bedankt!

Bij Plant een Olijfboom ontmoeten we veel bijzondere mensen, met mooie initiatieven. Via deze interviews laten we jullie ook kennis met deze mensen maken!

Marijke Kruyt is een bekend gezicht voor velen. Sinds 2005 zet ze zich op allerlei manieren actief in voor de Palestijnen. Met haar ProPal-winkel heeft ze stad en land afgereisd om niet alleen Palestijnse producten te verkopen, maar ook bewustwording over de bezetting van Palestina te stimuleren. Na tien jaar heeft zij recent besloten om haar ProPal-winkel af te slanken tot een beperkt aantal producten. Marthe ging in gesprek met Marijke over haar passie en strijd voor rechtvaardigheid in Palestina.

Opgroeien met de mythe van Israël

IMG_0007 kopie.JPG

Marijke is zoals zoveel mensen in Nederland opgevoed met de mythe van Israël: "Het was een kale, onbewoonde woestijn. De grond werd vruchtbaar gemaakt door de Joodse zionisten.” Zij beschrijft hoe ze na 1967 langzaam maar zeker het échte verhaal te horen kreeg over de Palestijnen en het vruchtbare land waar ze altijd al hebben gewoond. “Toen ik de film “Stolen Youth” op TV zag over Palestijnse kinderen die hoewel ze onschuldig waren, toch werden veroordeeld tot gevangenisstraffen, kreeg ik het gevoel dat ik iets voor deze kinderen in de gevangenis moest doen.”, vertelt Marijke. Dit heeft ertoe geleid dat zij in 2005 de stichting Talliq heeft opgericht. Met financiële hulp van ICCO zijn twee Palestijnse kindgevangenen van 14 en 15 jaar oud naar Nederland gehaald, en is Marijke met hen langs een aantal scholen gegaan met leerlingen van dezelfde leeftijd. De Nederlandse scholieren waren ontzettend verbaasd en geraakt toen ze hoorden hoe het is om zo jong in Israël in de gevangenis te zitten.

Propal

Marijke op Koninginnedag 2007

Marijke op Koninginnedag 2007

Het idee om ProPal op te richten kwam door een wedstrijd georganiseerd door de Kamer van Koophandel, tijdens Koninginnedag in 2007. Door ‘koningin van de vrijmarkt’ te worden kon je 1.000 euro winnen. Marijke won, maar de 1.000 euro kreeg je pas na registratie van een eigen zaak bij de KVK. Zij besloot om Palestijnse zeep te gaan verkopen en ProPal was een feit. Vanaf dat moment was zij op allerlei plekken te vinden met haar stand vol met Palestijnse producten. “Bij evenementen en andere acties van Plant een Olijfboom kwam ik altijd langs met mijn winkeltje en om te helpen", vertelt Marijke.

Reizen

Marijke is ondertussen dertien keer in Palestina geweest. Daar zouden we een boek over kunnen schrijven, maar we zullen in dit artikel focussen op haar ervaringen met Plant een Olijfboom. Toen vriendin Rita in 2009 plannen maakte om een bezoek te brengen aan Palestina, besloot Marijke om mee te gaan en samen namen zij deel aan de Plantreis. Zij gingen een week olijfbomen planten en verbleven samen bij een Palestijnse familie.

Marijke en Rita bij een geplantte olijfboom

Marijke en Rita bij een geplantte olijfboom

“Ik viel voor het concept van Plant een Olijfboom. Het heeft geen politieke lading. Een olijfboom planten is een vredelievend gebaar. Tegelijkertijd help je de boer zijn land te behouden en toon je solidariteit”, aldus Marijke. Ook het planten zelf heeft Marijke als bijzonder ervaren. Ze beschrijft hoe de sfeer op het land is als je daar met een groep aan het werk bent. De Palestijnse families zetten koffie voor je en je krijgt een heerlijke lunch. Als je met de groep aan het werken bent op het land, komen er vaak Israëlische soldaten op af. Sommigen proberen je weg te sturen, anderen druipen na een tijdje weer af. Marijke vertelt dat ze verbaasd was over de gastvrijheid van de Palestijnse boeren. Ze maakte zelfs mee dat de vrouw van de boer Israëlische soldaten een kopje koffie aanbood. Die stonden er daar toen wat bedremmeld bij; “sommigen namen het aan, anderen gingen weer in hun jeep zitten”.

Bijzonder

Eén gebeurtenis is haar sterk bijgebleven. Zo vertelt ze mij over de dag dat ze olijfbomen ging planten op Palestijns land waar eerder een checkpoint had gestaan. “De boer had het beton van die Israëlische controlepost al weggehaald, en wij gingen het land opnieuw beplanten. Het was zwaar werk in die stenige grond, maar het besef dat je dit stuk land aan het terug-veroveren was, gaf mij een bijzonder krachtig gevoel”

Ook vertelt ze een schrijnend verhaal over een andere Palestijnse familie: “We stapten een keer een plastic kas binnen op het land van een boer en schrokken van alle dode tomatenplanten die daar stonden. De boer vertelde dat de Israëliërs beton in zijn waterput hadden gestort. Zo kon hij zijn gewassen geen water meer geven, tenzij hij water voor een hoge prijs kocht van de Israëliërs.”

“Wat ik ook echt heel bijzonder vond, was dat de meeste Palestijnen ondanks alle onrecht dat hen aangedaan wordt geen algemene haat naar alle joden voelen, ze maken echt onderscheid tussen de soldaten en kolonisten, die hun land afpakken en de joodse burgers van Israël” zegt Marijke

Marijke en Plant een Olijfboom in Nederland

Marijke tijdens de Benefiets voor Plant een Olijfboom

Marijke tijdens de Benefiets voor Plant een Olijfboom

Tussen haar reizen naar Palestina door steunt Marijke ook in Nederland Plant een Olijfboom: “Als ik bij een activiteit van Plant een Olijfboom met mijn ProPal winkeltje stond, dan was de opbrengst altijd voor de stichting”, vertelt Marijke. Ook trok zij het land in met de Palestijnse coördinator van de partner-stichting, als hij in Nederland was. En zowel Palestijnse als Israëlische, pro-Palestina, gasten kunnen altijd bij haar thuis overnachten.

Door het geven van olijfbomen als cadeau deelt Marijke de boodschap van Plant een Olijfboom in eigen kring. Bijvoorbeeld voor een verjaardag of met een geboorte. "Dit wordt ontzettend gewaardeerd door mensen, en je kan daar vervolgens vertellen over het concept. Vooral als je in een setting bent met mensen die nauwelijks weten waar Palestina ligt, laat staan dat ze iets van de situatie weten. Dan vinden ze het nogal schokkend om de feiten over de onderdrukking van de Palestijnen te horen. Daarom is het geven van een certificaat voor een olijfboom zo geschikt om zo’n gesprek te beginnen", vertelt Marijke.

Opgeven is geen optie

Marijke is enigszins pessimistisch over de de politieke situatie in Palestina en ze ziet de toekomst somber in. Maar opgeven is geen optie, want als Marijke aan Baha Hilo (van To Be There, de organisator van de Landdag- en Kerstreis) vraagt “What is the best way to help the Palestinians?” dan zegt hij meteen: ‘Plant more trees!’.

Ze sluit af met “Dus olijfbomen planten is om een aantal redenen een heel belangrijke activiteit en daar komt nog bij dat iedereen die aan een plant- of plukreis heeft meegedaan, een solidariteitsgevoel krijgt voor de onderdrukte, maar zeer veerkrachtige, aardige en gastvrije Palestijnen en daardoor thuis in Nederland betrokken blijft bij de strijd tegen dit onrecht. Zo kweek je activisten.”

Koningsdag 2017

Toffe donatie

Marijke doneerde het grootste deel van de Palestijnse producten aan Plant een Olijfboom. Wanneer we met de stand ergens aanwezig zijn kun je ze kopen en alle opbrengsten komen ten goede aan ons werk. Marijke bedankt, voor deze spullen en alles wat je voor de strijd om rechtvaardigheid hebt betekend en nog steeds betekent!