Iedere dag een olijfboom

Bij Plant een Olijfboom ontmoeten we veel bijzondere mensen met mooie initiatieven. Via interviews laten we jullie ook kennis met deze mensen maken! In dit interview spreekt Naima Haddad over haar initiatief om iedere dag van de ramadan een olijfboom te sponsoren en haar deelname aan de Plantreis.

olive planting.png

Meer dan honderd bomen

Naima Haddad sponsort voor het vierde jaar op rij iedere dag van de ramadan een olijfboom. Dat zijn, samen met een aantal bomen die zij daarbuiten heeft gesponsord, ondertussen meer dan honderd olijfbomen die de Palestijnse boeren te steunen. De dag voor de start van deze ramadan ging Esther met haar in gesprek.

Welkom ramadan

Naima vertelt dat de ramadan op het juiste moment komt en dat ze de maand verwelkomt. Ramadan is een periode van zelfreflectie, waardoor je weer heel bewust in contact komt met jezelf en je waarden. Naima volgt bepaalde geleerden online: “Daar luister ik dan naar, dan leer je weer iets nieuws.” Zij heeft zich voorgenomen ook dit jaar iedere dag van de ramadan een boom te sponsoren: “Ik sponsorde wel eens een olijfboom, maar één boom is weer zo weinig.” Dan plantte ze bijvoorbeeld tien bomen, maar Naima had eigenlijk behoefte aan continuïteit, zo kwam ze op het idee om ieder jaar met de ramadan dagelijks een olijfboom te sponsoren: “Het motiveert mij om een maand lang iedere dag te planten en het komt ook ieder jaar terug, dus dan kan ik het niet vergeten.”

Motivatie

Het geloof inspireert Naima om te zaaien, omdat in de Koran daartoe opgeroepen wordt: “Het mooiste is dan een boom planten.” Het gevoel dat het steeds uitzichtlozer wordt motiveert haar om deze actie voor de Palestijnen te doen. “Wegkijken helpt niet. Ik ben pro-hoop, dat vind ik ook het mooie aan Plant een Olijfboom. Je draagt een steentje bij op een vreedzame manier en je geeft mensen het gevoel van solidariteit. We kunnen het niet oplossen, maar denken wel aan jullie.”

De boeren

Anwer Hussain Ghazal (34) uit Keisan werd gesteund met 50 gesponsorde olijfbomen, waarvan 20 door Naima

Die ‘jullie’ hebben ondertussen een gezicht gekregen. De helft van de bomen zijn geplant bij boeren in de Bethlehem regio, in de plaatsen Housan en Keisan. Zij heten Ahmad Salim Hamamrah, Hamed Mohamad Hamed, Anwer Hussain Ghazal en Ayman Yacoub Ghazal. Dertig bomen zijn net geplant en die zullen binnenkort in de database te vinden zijn. Want als je een olijfboom sponsort, kun je nadat deze geplant is in het plantseizoen (dec-mrt) en verwerkt in de database, de boom ‘opzoeken’. Je ziet dan waar de boom geplant is, leest wat achetgrond over de gesteunde boer en kunt wat foto’s van het veld en/of de plaquette bekijken.

Zelf planten

Reizigers van de Plantreis planten bomen in de vallei

Naima vindt het makkelijk om een donatie te doen om zo een boom te sponsoren. Omdat vanuit het geloof wordt gezegd dat het goed is om zelf fysiek bomen te planten besloot zij deel te nemen aan de Plantreis. Tijdens de reis heeft zij zo’n vijftig bomen zelf aangeplant en heel veel gezien en geleerd.

“Het was een heftige reis, maar wel heel mooi”, vertelt Naima. Gedurende haar reis maakte zij een aantal confronterende dingen mee. “Hele kleine subtiele dingen en daarmee merk je wat voor impact het al heeft. En dan bedenk je dat de Palestijnen dat dagelijks meemaken. Het mooiste vond ik dat ik zelf kon zien en ervaren wat daar gebeurd en niet door de ogen van de media. Ik was er nu een week een onderdeel van, weliswaar als toeschouwer, maar dat was wel heel bijzonder. Mijn vrijheid werd daardoor extra benadrukt, ik zag heel duidelijk dat ik vrij ben, en ook dat anderen dat niet zijn.”

Bomen van Hamed Mohamad Hamed (50) uit Housan werden vernield in 2015. Om het land te cultiveren ontving hij 80 olijfbomen, waarvan 15 van Naima

Bomen van Hamed Mohamad Hamed (50) uit Housan werden vernield in 2015. Om het land te cultiveren ontving hij 80 olijfbomen, waarvan 15 van Naima

Op de vrij in te vullen dag bezocht Naima Jeruzalem. Daar zag zij hoe een jonge jongen van een jaar of 12/13 tegen de muur werd gedrukt door Israëlische soldaten en werd afgevoerd. “Het gebeurd gewoon en je kunt niets doen. Je weet dat het gebeurt maar als het ‘in your face is’ dan komt dat binnen. Ik voelde me al machteloos, stel je eens voor hoe dat kind zich dan moet voelen.”

 

Bezoek aan al-Aqsa

Bidden op de eerste vrijdag van de Ramadan

Naima bezocht de al-Aqsa moskee. Dat was zowel een mooie als een bizarre ervaring. Naima vertelt:

“Israëlische soldaten van een jaar of veertig vroegen mij te bewijzen dat ik moslim ben, alvorens ik hen mocht passeren. Ik moest een Soera opzeggen. Toen werd ik bekritiseerd dat mijn uitspraak niet goed was en mijn Arabisch belabberd was. Dit was gewoon puur pesterij.” Toevallig had Naima ooit een tv-serie gezien waarin precies hetzelfde gebeurde. Zij besloot zich niet te laten vernederen en dat ze dit ging doen “om te kunnen gaan waar ik naartoe wilde gaan”.

Het was heel bijzonder om in de al-Aqsa moskee te zijn. Naima was blij daar kort te kunnen bidden en daar wel te kunnen zijn. Tegelijkertijd voelde zij spanning door alle obstakels die er waren, door de controles van de Israëliërs, door emoties, haar gevoel en alles eromheen.

Niemand is gebaat bij deze bezetting

Bij een checkpoint werd de bus gestopt en stapten er soldaten van een jaar of 17/18 naar binnen. “Zij zijn eigenlijk gewoon nog kinderen”, zegt Naima, “die ondertussen van binnen ook angstig zijn. Ze vertonen autoriteit, schreeuwen, maar het zijn nog steeds kinderen, die autoritair en superieur proberen te doen, kauwend op een kauwgummetje. Dat is gevaarlijk, want als je de situatie niet aankunt dan schiet je sneller en dat kan dodelijk zijn. Zij zijn ook slachtoffer van de situatie, maar zijn nog wel steeds de onderdrukkers en de daders. Niemand is gebaat bij deze bezetting.”

Palestijnen leren kennen

200 olijfbomen van Ayman Ghazal (30) werden vernield door kolonisten. En een weg voor kolonisten werd vlakbij zijn land aangelegd. In 2018 ontving Ayman 40 olijfbomen, 10 daarvan staan op Naima’s naam

200 olijfbomen van Ayman Ghazal (30) werden vernield door kolonisten. En een weg voor kolonisten werd vlakbij zijn land aangelegd. In 2018 ontving Ayman 40 olijfbomen, 10 daarvan staan op Naima’s naam

Naima verbleef bij een gezin: “Hele open mensen, heel gastvrij. We waren de avonden samen.” Zij hadden ook hun eigen leven met hun eigen drama’s zoals een demente moeder die daar ook in huis woonde, het leven, ook onder bezetting, gaat gewoon door en sommige dingen overstijgen de bezetting. De demente moeder van 86 wist nog goed hoe het leven was van voor de Nakba*, toen het nog mogelijk was om vrij te reizen. Zij vertelde over het mooie leven van toen. Ze ziet dat zij een vrijheid heeft kunnen ervaren die haar kinderen en kleinkinderen niet kennen.

*Nakba is het Arabische woord voor catastrofe. De benaming die de Palestijnen geven aan het moment dat Israël een Joodse staat uitriep in Palestina. De Nakba duurt nog altijd voort voor alle Palestijnen, of ze nou in Gaza, op de Westelijke Jordaanoever, in Oost-Jeruzalem, in historisch Palestina of als vluchteling in de diaspora leven. De Nakba wordt jaarlijks op 15 mei herdacht.

Propaganda

“De propaganda ervaar je daar, dat het leger mij vraagt om mijn moslim identiteit te bevestigen is om te versterken dat het een religieus conflict zou zijn”, legt Naima uit. “Terwijl het een bezetting is en het land gekoloniseerd wordt. Israël is een bezetter en de kolonisten overschrijden internationale mensenrechten.”

Naima hoopt nog een keer naar Palestina te gaan. “Het is zo’n historisch land. Ik vond het heel bijzonder.”

Ramadan Bezinning & Actie van Plant een Olijfboom

Ahmad Hamamrah (64) uit Housan heeft een familie van zes. 200 meter van zijn land is een nederzetting gebouwd en een kolonistenweg 500 meter. Om hem te steunen ontving hij in 2017 80 olijfbomen, 15 zijn door Naima gesponsord

“Mensen vinden het vaak zo erg voor de Palestijnen, maar het wordt vaak ‘ingewikkeld’ als het tot actie zou moeten komen.” Naima denkt hardop: “misschien is het moeilijk voor mensen om verantwoordelijkheid te nemen, vooral als het verder van huis is.” Naima moedigt mensen dan aan om wel iets te doen. “Het project ‘Ramadan: Bezinning & Actie’ wat jullie deze ramadan hebben vind ik mooi omdat het kan helpen de bewustwording te vergroten.” Met ‘Ramadan: Bezinning & Actie’ maakt Plant een Olijfboom het voor iedereen heel makkelijk om in eigen, kleine kring meer te leren over de bezetting en het Palestijnse leven.

Bewustwording is ontzettend belangrijk, vooral omdat de bezetting en ook de oplossing vaak ingewikkeld lijkt. “Ik geloof wel dat het gaat gebeuren. Steeds vaker wordt het bespreekbaar gemaakt en vallen termen als ‘apartheid’. Kijk maar naar Ilhan Omar in Amerika. Het moet een keer veranderen. Als je moet kiezen tussen optimisme en pessimisme dan maar optimisme!”

Naima sluit af met: “Naast bewustwording is een olijfboom planten het minste wat je kunt doen.”

Wil jij ook voor iedere dag van de ramadan een olijfboom laten aanplanten in Palestina? Of als cadeau of voor jezelf een boom sponsoren? Of wil jij meer weten over een van de vijf reizen met Plant een Olijfboom? Klik dan door.