50.000 olijfbomen gesponsord

PERSBERICHT

'Plant een Olijfboom' bereikt mijlpaal: 50.000 bomen geleverd aan Palestina

Stichting Plant een Olijfboom, die landeigenaren in Palestijns gebied bijstaat in hun strijd om hun land niet aan Israël te verliezen, heeft dit weekend het aantal van 50.000 gedoneerde bomen gepasseerd. Dat aantal werd gehaald sinds de campagne zestien jaar geleden begon. De eerste elf jaar werden bijna 18.000 bomen geplant. Sindsdien is jaarlijks een sterke groei te zien, en is het aantal bomen dat dit jaar (2020) is gesponsord en vanaf december zal worden aangeplant al meer dan 18.000.

Geweldloosverzet

Het planten van bomen is één van de middelen om land in Palestina gecultiveerd te houden. Israël hanteert een wet waarmee grond, die drie achtereenvolgende jaren niet is bewerkt, volgens Israëlische wetgeving legaal tot staatsland kan worden verklaard. ''Dat is uiteraard onrechtvaardig,'' aldus Esther van der Most van de Stichting Plant een Olijfboom. ''Vandaar dat wij mensen oproepen door het planten van bomen de Palestijnse boeren te ondersteunen in hun verzet tegen de verdere kolonisatie van hun land. Daarnaast is het natuurlijk vooral ook een positieve manier om tegenwicht te bieden aan het onrecht dat de voortgaande bezetting van Palestijns land met zich meebrengt. We zien dat mensen van verschillende religieuze overtuigingen, culturele achtergronden en leeftijden zich vaak machteloos voelen tegenover die situatie, en dat het planten van bomen een hoopvol handelingsperspectief biedt. We zijn blij dat een groeiende groep het belangrijk vindt om op deze manier iets tegen de voortgaande kolonisatie en bezetting te ondernemen. Geplante bomen worden vermeld in een online database. Zo is naderhand te zien waar de bomen terecht zijn gekomen, dat spreekt ook veel mensen aan.”

Belang

Olijfbomen zijn een belangrijk middel van bestaan in Palestina. Een geschat aantal van rond de 100.000 Palestijnse families is voor hun levensonderhoud afhankelijk van de productie van olijfolie. De campagne als antwoord op de oproep vanuit Palestina om hen met hun geweldloze verzet door het planten van bomen te ondersteunen ging in 2004 vanuit Nederland van start onder de naam Olijfbomencampagne. In 2015 werd dat omgezet in de autonome stichting Plant een Olijfboom, wat het bereik heeft vergroot.

Motivatie

Mensen geven de bomen vaak als een cadeau, wat betekent dat ze in de naam van de ontvanger worden geplant. Het planten kan ook zonder meer als een gebaar, zo werden voor ds. B.J. Ader, een gefusilleerde verzetsstrijder die in de oorlog veel joden had gered, 1.100 olijfbomen aangeplant. Zijn zoon, de Nederlandse oud-ambassadeur Erik Ader, deed dit als reactie op een bos dat het Joods Nationaal Fonds in zijn vaders naam plantte, en verhulde dat precies op die plek zich voor 1948 een Palestijns dorp had bevonden dat door joodse milities was vernield.

Door een bomen-inzamelingsactie tijdens de ramadan, gehouden door drie 19-jarige vrouwen, wordt opnieuw een olijfgaard met meer dan 1.100 olijfbomen aangeplant. Acties als deze kunnen leiden tot grote olijfgaarden. Echter zijn de meeste van de meer dan 18 duizend olijfbomen die begin 2021 geplant worden gesponsord door individuen.

 
 
_M9A0426.JPG