Anoniem geplante olijfbomen 2019

To Be There, één van onze partners, plantte 2.100 olijfbomen aan in het begin van 2020. Deze bomen werden grotendeels in 2019 gesponsord door anonieme sponsors van Plant een Olijfboom. Zij willen hun naam niet terugvinden op de plaquette en in de database nadat de bomen geplant zijn. In dit artikel lees je waar de anonieme bomen geplant zijn, en wordt een van de boeren uitgelicht.

28 families gesteund

De anoniem gesponsorde olijfbomen zijn geplant op privé-grond van 28 Palestijnse families uit Al Khader, Sa'ir, Al Arroub en Al Shuyukh. De velden zijn gelegen in het zogenaamde C-gebied, welke 60 procent van de Westelijke Jordaanoever beslaat en onder militaire controle van Israël valt. Dit is met name het gebied waar Israël tracht steeds meer land te koloniseren, en vanwege een wet die Israël hanteert waarin ongecultiveerd land na drie jaar vervalt aan Israël, is het enorm belangrijk te zorgen dat het land wel gecultiveerd wordt en blijft. Omdat er al vele nederzettingen staan, en ondertussen meer dan 600.000 Israëlische kolonisten wonen op de Westoever, zijn Palestijnen vaak slachtoffer van geweld en intimidatie wanneer zij hun eigen velden betreden. Toch weerhoudt dat hen er toch niet van hun recht te behouden, en zich geweldloos te verzetten tegen de kolonisatie en bezetting van hun land, door hun land te cultiveren, veelal met de aanplant van olijfbomen.

Abu Samer

Een van de vele boeren die met olijfbomen ondersteund wordt is Dhr. Ayesh Shalaldah, oftewel Abu Samer uit het dorpje Sa’ir. Palestijnen hebben meestal twee namen nadat zij vader of moeder geworden zijn, en iedereen kent hen vaak volgens de naam van hun oudste zoon of kind. Abu Samer is 66 en vader van 14 die allemaal getrouwd zijn en kinderen hebben. Het land dat hij erfde en al generaties in het bezit is van zijn familie, is ongeveer 22 dunum (22.000 m2) groot. Hij voelt zich door dit land verbonden met de generaties voor hem, en het herinnert hem aan hoe zijn ouders en grootouders het bewerkt hebben. Hij voelt het als zijn rol om het in betere omstandigheden door te geven aan zijn kinderen en kleinkinderen.

Doorgaan ondanks risico

Abu Samer beschrijft het werken op zijn land als een risico dat de moeite waard is. Ondanks de voortdurende obstakels waar hij mee te maken krijgt vanwege de Israëlische bezetting. Hij krijgt bijvoorbeeld geen vergunning te bouwen op zijn land, wat onder andere toegang tot stromend water verhindert en het onmogelijk maakt de slechte weg die naar zijn land leidt te herstellen. De andere weg naar zijn grond heeft Israël volledig geblokkeerd. Dit beleid van beperkingen en getreiter wordt door de Israëlische autoriteiten overal op de bezette Westoever toegepast, waardoor Abu Samer weet dat de reden achter die beperkingen is om hem en zijn familie te dwingen het land te verlaten en te stoppen met het cultiveren ervan. Want dan kan het Israëlische leger het in beslag nemen omdat het in de steek werd gelaten.

Abu Samer hoopt het waterprobleem op te lossen door toch een waterreservoir te graven. Hij is bereid het risico te nemen dat zonder vergunning te doen.

Dankbaarheid

IMG-20200923-WA0021.jpg

Abu Samer is iedereen die hem hielp erg dankbaar dat hij een deel van zijn land heeft kunnen beplanten met 100 olijfbomen. Slechts 8 van deze jonge boompjes zijn uitgedroogd vanwege de extreme hitte van de afgelopen zomer, maar hij is vastbesloten ze te vervangen. Ook spreekt hij zijn dankbaarheid uit dat hij olijfbomen heeft mogen planten, aangezien het een zegen is voor zijn land en zijn familie, een boom die eeuwenlang overleeft, en het zal zijn gezin voorzien van de olijven en olie die ze in de toekomst nodig zullen hebben. Naast het feit dat de olijfboom een heilige boom is in de Palestijnse cultuur en alle religies die in Palestina bekend zijn.

COVID-19

Een honderdtal olijfbomen zouden worden geplant ter herdenking van de Landdag op 30 maart, aan het einde van het plantseizoen. Maar vanwege de lockdown in Palestina is het planten van deze bomen uitgesteld naar het volgende seizoen. Dit waren echter extra te planten bomen, en geen bomen gesponsord via Plant een Olijfboom.