Update olijfbomen 2020

Olive+trees+2020.jpg

De eerste 4.900 olijfbomen zijn uitgedeeld aan Palestijnse families. Zij wachten nu op de eerste regen die binnenkort, misschien al aankomende week, verwacht wordt. Honderden bomen zijn zelfs al aangeplant in Nablus. Duizenden bomen staan gereed bij Palestijnse kwekerijen om de komende dagen en weken ook gedistribueerd te worden.

Lees door onder de video

De eerste gesponsorde olijfbomen van het seizoen worden vanaf de kwekerij uitgeladen bij de Olive Tree Campaign.

Olive Tree Campaign

Eén van onze partners is de Palestijnse Olive Tree Campaign. Zij zorgen ervoor dat alle bomen worden aangeplant voor sponsors die ook hun naam in de database terug willen vinden. Dit jaar gaat dat om bijna 17.000 olijfbomen. Daar bovenop wordt zo’n 2.000 olijfbomen anoniem geplant. Dagelijks groeit het aantal gesponsorde olijfbomen.

Nieuwe coördinator

Afgelopen oktober heeft Muhanad al-Qaisy het coördinator-stokje doorgegeven aan Hamza Abed Rabbu. Muhanad heeft ruim zes jaar zorg gedragen voor het contact met de boeren en het organiseren van reizen om mensen uit andere landen Palestina te laten zien. Na veel corona-vertraging kon hij woensdag eindelijk naar het Verenigd Koninkrijk vliegen. Daar gaat Muhanad “Development and Emergency Practice” studeren, een Master aan de Oxford Brookes universiteit. Hij zal zich vooral richten op vluchtelingenkwesties en mensenrechten.

Hamza in het midden van de foto

Hamza Abed Rabbu is 32 jaar en opgegroeid in het Dheisheh vluchtelingenkamp. Dheisheh is een van de drie grote vluchtelingen kampen in Bethlehem. Het kamp zou een tijdelijke verblijfplaats zijn voor 3.000 Palestijnse vluchtelingen uit 45 dorpen. Maar zij mochten nooit terugkeren naar hun huizen. Vandaag de dag leven zo’n 15.000 Palestijnen in het kamp, met smalle weggetjes en heel veel hoog en grijs beton. Hamza is enthousiast dat hij zich als coördinator in kan zetten voor zijn land en Palestijnse rechten.

Bomen uitdelen of ontvangen

We vroegen Hamza hoe hij het vond om de bomen uit te kunnen delen. Hij zei meteen dat het niet voelde alsof hij ze uitdeelt, maar meer dat hij ze ook ontvangt. Het zijn feitelijk de sponsors die de olijfbomen aan de boeren geven. Hamza vindt het geweldig dat het nu mogelijk is relaties op te bouwen met zoveel nieuwe boeren. Dat geeft hem een gevoel van groeiende hoop.

Tubas (regio Nablus) op de kaart

Doordat er via Plant een Olijfboom zo’n enorme stijging is van aan te planten bomen, kan een groter aantal boeren bereikt worden. De Olive Tree Campaign heeft daardoor het werkgebied uitgebreid. Voorheen werden de bomen voornamelijk geplant in de regio’s Bethlehem, Hebron en Ramallah. Dit jaar worden ook duizenden bomen aangeplant in de veel noordelijker gelegen regio van Nablus. De boeren daar hebben veel last van agressieve kolonisten, en kunnen daarom goed internationale steun gebruiken.

Hoopvolle reacties

Eerste aangeplante bomen van dit seizoen in Atouf.

Hamza vertelde dat de reactie van Palestijnse boeren dit jaar geweldig is. Ze reageren allereerst positief op de kwaliteit van de bomen die ze ontvangen, die zou erg hoog zijn. Maar vooral ook de kracht die het boeren lijkt te geven is bijzonder. Zo vertelde een Palestijnse boer uit Atouf, vlakbij Tubas in het noorden, dat deze bomen hem aanmoedigen nog meer te planten dan de eerste 100 bomen die hij heeft ontvangen. Hij voelt zich gesterkt om voor zijn eigendom te strijden.

Vanwege deze bomen uit het buitenland, is het nu voor mij mogelijk om iets met mijn land te doen. Zo kan ik het beschermen.
— Palestijnse boer uit Atouf
625 olijfbomen in Asira Al-Qabliya (Nablus)

625 olijfbomen in Asira Al-Qabliya (Nablus)

“De mensen zijn blij hun land te beschermen. De gesponsorde bomen geven hen de moed en de mogelijkheid om honderden bomen te planten”, aldus Hamza.

Bomen zijn reeds uitgedeeld in de dorpen Husan, Kisan, Artas en Jabba in de Bethlehem regio. En in Atouf in het district van Nablus. Volgende week zullen er bomen gedistribueerd worden naar Al Moghaier in het Ramallah district, Qusra, Jaloud and Asira Al-Qabliya in het Nablus district, en Al-Khader and Wadi Fukin in Bethlehem district.

Ook een boom sponsoren

Olive trees 2020 2.jpg

Alle bomen die tot en met 31 december gesponsord zijn worden nog dit plantseizoen aangeplant. Het geschikte seizoen om bomen te planten loopt door tot en met maart. We stellen de grens gelijk aan het lopende jaar, omdat er logistieke planning en tijd nodig is om de bomen geplant te krijgen. De kwekerijen stellen zich op een bepaald aantal bomen in, en de bomen moeten getransporteerd worden, olijfgaarden moeten voorbereid worden voor je een boom daadwerkelijk in de grond kunt zetten, enzovoort. Bomen die vanaf 1 januari 2021 gesponsord worden, worden weer geplant in het jaar erna. Zo steunen we de Palestijnse boeren doorlopend, en wij hopen dit te blijven doen tot rechtvaardigheid en gelijkwaardigheid bereikt is, wat een einde aan de bezetting en kolonisatie van Palestina betekent. Dus we stoppen liever vandaag dan morgen, maar gaan door zolang het nodig is!

 
 

Een machine wordt gebruikt om in de harde aarde een gat te graven om de eerste bomen van het seizoen aan te planten in het Palestijnse dorp Atouf.

Plastic hulzen en houten stokken om de jonge boompjes optimaal de gelegenheid te geven te groeien.

Plastic hulzen en houten stokken om de jonge boompjes optimaal de gelegenheid te geven te groeien.

IMG_9734.JPG
IMG_9826.JPG
IMG_9713.JPG