Standvastigheid als daad van verzet

There is no justice under occupatin.png

Het Palestijnse volk wordt onder bezetting de meeste mensenrechten afgenomen. Kolonisten kunnen veelal straffeloos hun gang gaan. Zoals de jonge Ahed Tamimi treffend zei “er is geen rechtvaardigheid onder bezetting”. Dit betekent echter niet dat Palestijnen dit onrecht als hun lot accepteren. Er zijn vele manieren van verzet. De bekende uitspraak en levenswijze “to exist is to resist” is precies die Palestijnse standvastigheid. Want ook al is er geen rechtvaardigheid onder bezetting… zelfrespect, trots, kracht, geduld, veerkracht en hoop blijven levend voortbestaan in de harten van Palestijnen.

Abu Feras na de vernielingen

Abu Feras na de vernielingen

Want wat doe je als Palestijn wanneer jouw bomen door Israëlische kolonisten worden vernield? Abu Feras uit Jaba’a laat het zien. Palestijnse standvastigheid, die niet stopt wanneer het moeilijk is, wanneer het echt pijn doet. Hij laat zijn rechten en land niet afnemen, en blijft planten. Luister en kijk naar zijn verhaal. Steun Palestijns geweldloos verzet tegen landonteigening en sponsor (steeds weer) een olijfboom.

Lees verder en meer foto’s onder het filmpje

 
 
 

Plukreis 2014

Een internationale groep hielp in 2014 tijdens de Plukreis op het land van Abu Feras om de oogst binnen te halen. Esther van Plant een Olijfboom was een van de deelnemers.

Maar ik kies om in het gevoel van standvastigheid en hoop mee te gaan. Het geeft me hoop om te zien dat Abu Feras meteen herplant, en te weten dat wij (kunnen) steunen.
— Esther van Plant een Olijfboom

“Een gek idee dat wij misschien wel tussen die nu omgehakte olijfbomen hebben gelopen, en dat die kolonisten nu zomaar die olijfbomen hebben omgekapt. Het maakt me boos en verdrietig. Maar ik kies om in het gevoel van standvastigheid en hoop mee te gaan. Het geeft me hoop om te zien dat Abu Feras meteen herplant, en te weten dat wij (kunnen) steunen. Want de overgrote meerderheid van de gesponsorde olijfbomen staat nog steeds, en als we de cijfers vergelijken van het aantal bomen wat per jaar wordt vernield, dan planten wij er 7 voor terug, en dan zijn er verschillende andere internationale en Palestijnse initiatieven die ook planten.”

Abu Feras toont de eigendomspapieren van zijn land tijdens de Plukreis van 2014

Abu Feras toont de eigendomspapieren van zijn land tijdens de Plukreis van 2014

Abu Feras spreekt met vrijwilligers tijdens de Plukreis van 2014

Abu Feras spreekt met vrijwilligers tijdens de Plukreis van 2014

Abu Feras na de vernielingen

Abu Feras na de vernielingen

WhatsApp Image 2021-04-23 at 15.08.51.jpeg
WhatsApp Image 2021-04-23 at 15.08.50 (1).jpeg