Dadels met een boodschap

Dates 4.jpeg

Bij Plant een Olijfboom ontmoeten we veel bijzondere mensen met mooie initiatieven. Zo ook Nabila met haar onderneming Artisanal Dates. Op jonge leeftijd was Nabila al geraakt door het Palestijnse leed. Om iets tegen dit onrecht te kunnen doen schreef ze een gedicht welke ze bij mensen in haar buurt in de brievenbus stopte. Inmiddels zijn het geen gedichten meer, maar chocoladedadels die Nabila bezorgt met dezelfde boodschap. Namelijk bewustwording over de Palestijnse situatie. Lees het inspirerende verhaal van Nabila hoe zij met het verkopen van Palestijnse dadels iets probeert te doen voor de boeren en wil bijdragen aan grotere bewustwording over het onrecht in Palestina.

BEWUSTWORDING WAS AL JONG GEPLANT

Nabila is opgegroeid in een omgeving waar ze van jongs af aan al veel over Palestina meekreeg. “Mijn vader sprak er veel over, we zagen het voorbij komen op Arabische televisiezenders en we luisterden zelfs liedjes over Palestina. Een nummer van zangeres Fairouz over Al Quds had mijn vader op een cassettebandje. Deze luisterde we vaak in de auto, ook als we onderweg waren naar Marokko. Ik krijg er kippenvel van als ik het weer hoor.”

Geraakt door het leed verdiepte Nabila zich steeds meer in het onrecht dat in Palestina gaande is. Zij las boeken en volgde webinars, maar naarmate haar kennis groeide, groeide ook het gevoel van onmacht. “Ik zag veel leed en onrecht voorbijkomen waardoor ik de behoefte had om hier iets tegen te doen. Ik ging op zoek naar hulporganisaties ten behoeve van Palestina en ik woonde demonstraties bij. Ik stond zelfs een keer bij een demonstratie voor Israël met mijn Palestijnse sjaal. Niet om te provoceren maar om te laten weten dat de Palestijnen er ook mogen zijn.

Dates horloge.jpeg

Eigenlijk begon mijn vreedzaam verzet veel eerder. Als jong meisje schreef ik namelijk een gedicht welke ik samen met een acceptgiro van een hulporganisatie door de brievenbus stopte bij mensen in mijn buurt. Het was mijn manier om iets te doen voor de Palestijnen en om mensen te herinneren aan de situatie daar. Met ook die gedachte besloot ik mijn onderneming Artisanal Dates te starten.”

dates 8.jpg

DADELS ZONDER NARE BIJSMAAK

Als startende ondernemer verkoopt Nabila chocoladedadels met een boodschap. “Dadels moeten niet alleen lekker zijn, je moet ook weten waar ze vandaan komen! Om de Palestijnse dadelboeren te steunen gebruik ik Medjoul dadels uit Palestina en boycot ik de Israëlische bedrijven.”

Veel van de Medjoul dadels zijn afkomstig van gestolen Palestijns land op de Westelijke Jordaanoever. Palestijnen zijn en worden uit dit gebied verdreven. Kolonisten nemen het land en de plantages in. Een schending van het internationaal recht. Plant een Olijfboom heeft een lijst verkooppunten met Palestijnse dadels op een rijtje gezet.

“Ik ben steeds op zoek naar echte Palestijnse dadels zonder tussenkomst van een Israëlische bron. Helaas zijn ze niet altijd makkelijk te vinden en moet je blijven zoeken, maar gelukkig zijn ze er nog wel. Ik zie nog steeds vaak dadels uit Israël in winkels liggen en ga hierover in gesprek. Sommige winkeliers geven aan dat mensen ze kopen omdat ze nou eenmaal goedkoper zijn. Ik vind dat naast de winkelier ook wij als consument hier een grote rol in hebben. Als wij ze niet kopen, zal de winkelier ze niet inkopen. Het is voor ons misschien een kleine moeite, maar als steeds meer mensen dat doen dan heeft dat een groot impact op de Palestijnse economie en werkgelegenheid. Mede door de dadel-checklijst van Plant een Olijfboom heb ik weer nieuwe leveranciers gevonden met dadels die afkomstig zijn van Palestijnse boeren. Winkeliers en leveranciers die alleen eerlijke dadels verkopen steun ik graag door mijn voorraad bij hen in te slaan. Zo helpen we elkaar, maar vooral de Palestijnse boeren.”

dates 7.png

WEET WAT JE KOOPT

“Ik hoop dat mensen verder kijken dan de prijs of hoe de dadels eruit zien. Helaas is er namelijk een prijsverschil tussen Palestijnse en Israëlische dadels, een gevolg van de bezetting. Met het kopen van Israëlische dadels help je indirect mee aan de bezetting, kolonisatie en het onrecht. Ik wil mensen ervan bewust maken wat ze kopen en wat er in Palestina speelt. Velen zijn het vergeten of zijn niet bekend met alle details. Dat vind ik jammer en doet mij pijn om te beseffen dat het leed van de Palestijnen niet altijd evengoed op de voorgrond staat. Gelukkig zie ik tegelijkertijd ook dat er mensen bij Artisanal Dates komen die bewust eerlijke Palestijnse dadels willen kopen en zich hiermee uitspreken tegen het onrecht. Ik sta er niet alleen voor, en zie ook andere organisaties, waaronder Plant een Olijfboom, die zich bezighouden met deze bewustwording. Behalve de dadels ontvangen mijn klanten daarom bij hun bestelling ook een flyer van Plant een Olijfboom. Ik roep mensen op om een boom te laten planten omdat dit net als het kopen van Palestijnse dadels een vorm van vreedzaam verzet is tegen de Israëlische bezetting en bijdraagt aan het welzijn van Palestijnse boeren.

DE VRUCHTEN PLUKKEN

Ooit hoopt Nabila zelf naar Palestina te gaan om het land te zien waar ze van jongs af aan al zoveel over gehoord en gelezen heeft. “Behalve de bewustwording vergroten ben ik overtuigd dat het zelf bezoeken van het land een positieve bijdrage kan leveren. Mijn vriendin is met Plant een Olijfboom op reis geweest en vertelde over deze indrukwekkende en bijzondere ervaring. Ze vertelde hoe de Palestijnen te maken hebben met de onderdrukking maar tegelijkertijd ontzettend dankbaar zijn voor de fysieke en mentale steun die ze krijgen.”

Elk jaar ondersteunt Plant een Olijfboom vijf reizen in Palestina georganiseerd door onze Palestijnse partners. Iedere reis bestaat uit leren en doen. Je helpt boeren olijven te oogsten of bomen te planten. Daarnaast bezoek je verschillende plaatsen en organisaties, waardoor je in korte tijd veel leert over de realiteit van leven in Palestina.

Steun door het kopen van Palestijnse dadels of het planten van een olijfboom zijn geen directe oplossing van de bezetting, maar werken wel aan een rechtvaardiger bestaan voor de Palestijnse families. Het geeft hen hoop en kracht om niet op te geven. Dat inspireert mij om deze reis te willen maken naar dit bijzondere land, om in het bijzonder deze mensen te mogen ontmoeten. Mijn wens is dan ook om samen met een boer de vruchten van de bomen te mogen plukken.
— Nabila
Dates 5.jpeg

HELP OP JOUW MANIER

Nabila hoopt andere individuen en ondernemingen te inspireren en motiveren zich ook in te zetten ten behoeve van Palestina. “In zowel de Koran als de Hadith zien we een voortdurend pleidooi voor het nastreven van rechtvaardigheid en het opkomen tegen onrecht. Er zijn geen algemene richtlijnen of specifieke middelen voorgeschreven die zullen leiden naar rechtvaardigheid. Enerzijds kan dit lastig zijn, maar tegelijkertijd biedt dit juist ruimte voor eigen inzicht om je eigen talenten in te zetten. Het gaat er niet om “wat” je doet, maar dat je “iets” doet. Help op jouw manier!”

“Wie goed doet ter grootte van een mosterdzaadje, zal het zien”.
— Koran 99:7

“Je hoeft niet altijd een groot concept op te zetten. Door bewuste keuzes te maken kun je al een verschil maken. Een cultureel gebruik bij feestelijke gelegenheden zoals bruiloften is dat de gasten worden verwelkomd met dadels. Ik roep aanstaande bruidsparen op om bewust te kijken naar welke dadels ze hiervoor gebruiken. Het zou toch prachtig zijn als je op zo’n mooie dag ook een stukje geluk kunt delen met een Palestijnse familie? We kunnen de wereld niet veranderen, maar door bewuste keuze te maken verander je wel de wereld voor een Palestijnse familie.”

De chocolade-dadels van Artisanal Dates zijn niet alleen mooi voor het oog, maar hebben vooral een (h)eerlijke smaak! Plant een Olijfboom vindt het dan ook een top-tip om een olijfboom als cadeau te sponsoren, in combinatie met een doosje Artisanal Dates! Een extra gespreksstarter!