Vergunning om in Nederland te verblijven, vermoord in Gaza

Het Israëlische bezettingsleger heeft een 29-jarige Palestijn uit Gaza om het leven gebracht die sinds eind maart 2024 toestemming heeft om in Nederland bij zijn moeder, zus en nichtje te verblijven. Zijn naam was Hemaid.

Archieffoto: Hani Alshaer

In het kader van het recht op gezinsleven, artikel 8 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, kreeg Hemaid samen met zijn drie jongere zussen, toestemming van de IND om naar Nederland te komen.

Sinds eind maart zijn pogingen om hen uit Gaza te evacueren c.q. op de evacuatielijst te krijgen, niet gelukt. Nadat het Israëlische leger begin mei Rafah is binnengevallen en de grensovergang heeft gesloten en bezet, zijn er geen evacuaties via Rafah meer mogelijk.

Tot op heden heeft het Israëlische regime geen alternatieve route geopend voor mensen in Gaza die toestemming hebben zich in het buitenland te vestigen. 

familie besloot hun pijnlijke verhaal te delen

In de nacht van 27 op 28 juli 2024 liet het Israëlische bezettingsleger pamfletten vallen die inwoners van Khan Younis opdroeg richting een ‘humanitaire zone’ te gaan. Hemaid hielp anderen die ook halsoverkop moesten evacueren. Vlak daarna vielen de eerste bommen en Hemaid raakte zwaargewond. Overal lagen lichamen van omgekomen en gewonde Palestijnen. Hemaid is door zijn zussen naar een ziekenhuis in Khan Younis gebracht, waar hij die nacht op de intensive care bezweek aan zijn verwondingen.

Archieffoto: Hani Alshaer

Zijn drie zussen zijn nog in leven en verkeren in shock. Net zoals iedereen in Gaza hebben ze te maken met hongersnood. Er is een gebrek aan schoon drinkwater, medicijnen en sanitaire middelen. Daarbij de uitbraak van ziektes en een continuerende blootstelling aan bombardementen.

De laatste twee maanden moesten zij zeker tien keer evacueren. Nadat zij al in oktober vorig jaar, vlak nadat de bombardementen begonnen, hun woning in Gaza-stad zijn kwijtgeraakt. 

Oproep

De familie roept de Israëlische regering op om voor de drie zussen die ook sinds maart toestemming hebben naar Nederland te komen zo snel mogelijk een uitreismogelijkheid te creëren. Voordat het ook voor hen te laat is.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen via info@schoolpleinadvocaten.nl, het kantoor waar zijn familie client is.