Troost

55704738_2103503739726824_898032341098692608_o.jpg

Olijfbomen die steunen, maar ook olijfbomen die troosten. Ik had me eigenlijk niet gerealiseerd hoeveel het planten van de olijfbomen niet alleen de Palestijnse boeren maar ook mij persoonlijk zou kunnen raken, tot het begin van dit jaar. Een van mijn beste vrienden, Hijmen (35), overleed heel plots en onverwachts.

Een ‘zeker onderdeel’ van mijn toekomst, iemand die er gewoonweg altijd zou zijn, was ineens weggevallen. Ik voelde me machteloos en kon niet zoveel doen. Behalve dat ik voor hem olijfbomen aan wilde laten planten. Mijn man zei dat de olijfbomen hem nog konden bereiken, dat ze hem nog zouden helpen in het hiernamaals. En ook al houd ik mijzelf niet zo bezig met het hierna, voelde het als ‘baat het niet dan schaadt het niet’, een mooi iets om te doen. Sterker nog het gaf voor mij iets concreets om te doen.

Via de website van Plant een Olijfboom maakte ik een pagina, en die deelde ik met andere vrienden en de familie van Hijmen. Veel mensen reageerden en deden een donatie voor de Hijmen Kreuger Boomgaard. Uiteindelijk hadden we zoveel geld bij elkaar dat we 300 olijfbomen konden laten aanplanten. De meesten daarvan groeien nu in het Palestijnse dorp al Khader (Bethlehem-regio). Een dorp dat worstelt en strijd om hun land te behouden, omdat Israël nabij de nederzetting Efrata bouwt en het land van al Khader probeert te confisqueren. Een dorp waarvan de dorpelingen de meest vreselijke dingen mee moeten maken vanwege de bezetting. En aan dat dorp brengen de olijfbomen van Hijmen een beetje licht en leven. Er zijn 35 bomen die nog geplant zullen gaan worden, dat was niet meer te organiseren in de korte tijd die het plantseizoen nog restte begin van dit jaar. Die 35 bomen, net zo oud als Hijmen is geworden, worden aankomend plantseizoen in Gaza geplant.

Hijmen is 35 jaar geworden, daarom willen we 35 bomen bij elkaar laten planten.
Hijmen Kreuger

Hijmen Kreuger

Anderen

Mooi initiatief ter herinnering aan een mooi mens!

Veel mensen lieten een berichtje achter bij de opmerkingen toen ze bomen sponsorden. Veelal berichten aan Hijmen, berichtjes van afscheid. Dat heeft mij ook ontzettend geraakt. Deze boomgaard bracht niet alleen steun voor mij en de boeren, maar ook aan al die mensen die besloten mee te planten. In deze blog lees je er een aantal anoniem in de quotes.

We zullen altijd van je blijven houden en we missen je enorm, lieve, lieve vriend.

Zelfs mensen die Hijmen niet eens kenden maar ervan hoorden via collega’s of vrienden deden een donatie, hartverwarmend. Terugkijkend naar die reacties zie ik dat ik zelf schreef:

Ik hoop dat je dit voelt, ik mis je <3
55590146_2103504013060130_1782123815355023360_o.jpg

Vooruitschuiven

55613130_2103503936393471_2705819900307308544_o.jpg
Through the trees and back!

De bomen werden al op de Palestijnse Dag van het Land geplant, dat is ieder jaar op 30 maart. Een dag waarop veel Palestijnen bomen aanplanten, een concrete actie van verzet tegen de voortgaande kolonisatie van Palestina. Toch is het me nog altijd niet gelukt om de lieve mensen, buiten de ouders van Hijmen om, die ook bomen hebben gesponsord dit te vertellen. Dat spijt me natuurlijk, maar ik kon het niet. Omdat dit voelt als het laatste stukje van iets concreets kunnen doen. De tranen vloeien rijkelijk bij het schrijven van dit, maar het is een half jaar na zijn overlijden deze 26e juli, tijd om iedereen te laten weten hoe mooi de bomen zijn, en hoe dankbaar de Palestijnse boeren zijn met deze steun om hun land te kunnen blijven cultiveren. Dus daarom deze blog met de foto’s en filmpjes, en voor alle mensen die een boom hebben geplant in naam van Hijmen en die hem missen: heel erg bedankt, en heel veel liefs en sterkte, xEsther

Bericht van Kristel aan de familie en vrienden van Hijmen

Omdat je zo van bomen en planten hield. We zullen je nooit vergeten ❤️

Het bord met de naam van Hijmen wordt bij het veld geplaatst.

Baha en een jong olijfboompje

Lieve Hijmen, je leeft voort in de bomen, de lucht, onze gedachten. Sterrenstof is waar we vandaan komen en wat we weer worden. Tussendoor maakte je jouw versie van levenskunst. Dank je wel voor het zijn van jouw expressie van het universum.

Kristel legt aan de internationale groep uit over de te planten boomgaard

Boer Imad uit al Khader op zijn land

Boer Imad uit al Khader op zijn land

Voor alle mooie herinneringen, waaronder al die fijne momenten in het park. Je kon het zo heerlijk hebben over gronden, als de wortels van een boom. Met deze boom groeien er weer nieuwe wortels die zich kunnen gronden. Een nieuw leven voor jou en de boom. Rust zacht lieve Hijmen. Tot ooit.
Een internationale vrijwilliger plant een van de olijfbomen

Een internationale vrijwilliger plant een van de olijfbomen