Plant het Voort!

Grafisch ontwerper Ilse Schrauwers (37) van isontwerp.nl lanceerde ‘Plant het Voort' , een bomen-plant-initiatief geïnspireerd op Pay it forward*!

Ilse ISontwerp beeld.jpg

Het is Ilse’s droom om de wereld groener te maken. Dat wil ze doen door structureel bomen te planten. Met de website planthetvoort.nl motiveert ze grafische bedrijven om ook bomen te planten. Of zelfs een hele olijfgaard! Want Plant een Olijfboom is een van de Groene Doelen die te vinden zijn op de site.

Van boeken naar bomen

Mooie boeken ontwerpen, dat is Ilse’s passie. Daarom startte ze in 2012 met het ontwerpen van proefschriften voor promovendi en andere publicaties. Na bijna zeven jaar boekontwerp werd de behoefte om meer positieve impact te maken steeds sterker. Ze vertelt dat ze op social media een project tegenkwam dat bomen plant voor ieder verkocht product. Dat vond ze een super goed idee. “Met het planten van bomen doe je echt iets terug voor de wereld, je plant letterlijk iets in de aarde”.

Plant het Voort

Nu plant Ilse namens haar bedrijf isontwerp.nl een boom voor iedere opdracht. Maar de impact mocht wat haar betreft nog wel wat groter. Daarom wil ze zoveel mogelijk grafische bedrijven inspireren ook bomen te gaan planten. En motiveren om dat zichtbaar naar buiten te brengen. Planthetvoort.nl maakt dat zo gemakkelijk mogelijk.

Een bedrijf dat (al) bomen plant kan zich aanmelden als participant op de website. Het ontvangt daarvoor een gepersonaliseerd ‘Plant het Voort-logo’. “Met dat logo kunnen bedrijven in hun communicatie laten zien dat ze groen bezig zijn en tegelijkertijd helpen om Plant het Voort groter te maken.”

Plant een Olijfboom

Plant het Voort biedt een helder overzicht van Groene Doelen, waaronder Plant een Olijfboom.

Ilse kwam ons tegen in haar “zoektocht naar geschikte organisaties die bomen planten” en was direct enthousiast. Zo kwam het dat wij begin dit jaar een toffe mail van haar kregen.

“Plant een Olijfboom past heel goed bij Plant het Voort; zowel voor het klimaat als vanuit maatschappelijk oogpunt. Het conflict in Palestina is echt verschrikkelijk. Daarom wil ik jullie heel graag vermelden om zo sponsors te werven en een bijdrage te leveren aan meer groen én hoop voor de Palestijnse boeren.” En om de daad bij het woord te voegen heeft zij om Boomplantdag 2019 te vieren zelf haar eerste olijfboom aan laten planten. Daarbij schreef ze, naar een aangepaste quote van Lucy Larcom:

(S)he who plants a tree.
Plants a hope.

Bij Plant een Olijfboom vinden we het geweldig als mensen zich op een creatieve wijze in willen zetten voor een betere wereld. Daarom hebben we op onze website een speciale ‘Plant het Voort pagina’ gemaakt. Hier kunnen bedrijven (of enthousiaste individuen) heel makkelijk een aantal bomen, of zelfs een hele olijfgaard laten planten. Bovendien kunnen we bijhouden hoeveel bomen er via Plant het Voort worden geplant. Ilse reageert enthousiast: “Het is super dat Plant een Olijfboom zo meedenkt en actie onderneemt! Zo mooi wat er kan ontstaan als mensen een gezamenlijk doel ontdekken!”

Verbinding

Ilse denkt dat het planten van bomen ook kan zorgen voor meer verbinding. In maart 2019 gaf ze een lezing op een grafische beurs en lanceerde daar ook de website Planthetvoort.nl. Inmiddels zijn er al dertien bedrijven aangesloten als participant: ontwerpers, illustratoren en drukkers.

Bomen planten, iets ‘groens’ doen, kan een mooie connectie leggen tussen de aangesloten bedrijven.

Ilse vertelt dat ze daarom – liefst samen met een andere enthousiasteling - van Plant het Voort graag een platform voor drukkers en ontwerpers wil maken. “Een plek waar kennisdeling en inspiratie ontstaan vanuit gedeelde interesses.” Mail Ilse als je enthousiast bent en haar wilt helpen.

Samen voor een groenere wereld
— Ilse Schrauwers
 

* Pay it forward is het waarderen van een goede daad die aan jou is gedaan, door het doen van een goede daad aan anderen - in plaats van ‘terug aan’ de oorspronkelijke weldoener. Zo ontstaat er een beweging van goede daden! Ook wel bekend van de film uit het jaar 2000.